Da se ne zaboravi: Obeležen Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

Šesti oktobar 1944. godine predstavlja jedan od najvažnijih događaja u istoriji Kikinde, jer je tad u naš grad stigla sloboda.

Na Spomenik žrvama fašizma vence su položili zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić, član Gradskog veća Miodrag Bulajić, predstavnici Ambasade Rusije u Beogradu, Gradskog odbora SUBNOR-a i srodnih organizacija:

-Ovo je jedan od najvećih praznika posle 9. maja koji se obeležava u Kikindi. Danas obeležavamo 74 godine od oslobođenja napeg grada u Drugom svetskom ratu i isto toliko od formiranja 13. Vojvođanske brigade. Mi smo ponosni na obeležavanje ovako važnih datuma. Odajemo poštu svim poginulima i onima koji su dali živote za najveće blago za koje smo se borili, a to je sloboda, objašnjava predsednik GrO SUBNOR-a Nenad Dimitrijević.

Obeležavanju ovog važnog datuma u istoriji Kikinde prisustvovao je i prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Sergej Laščuk, koji je naglasio da je bitno da svaki narod pamti svoju prošlost, pogotovo toliko slavnu:

-Važno je sve to pamtiti, jer kako je neko pametno rekao „Narod koji ne pamti svoju prošlost nema ni budućnost“. Bitno je, posebno u današnjem vremenu, kada vidimo šta se dešava sa našim grobljima, da ne zaboravimo i da ne dozvolimo da se više nikad ne ponovi.

Konačna bitka za oslobođenje Kikinde u Drugom svetskom ratu počela je u rano jutro 6. oktobra, a pomoć Crvene armije pristizala je iz Rumunije. Stoga i ne čudi činjenica da pomenu uvek prisustvuje neko od gostiju iz po svemu bliske Rusije, podseća Dimitrijević. Važne dane iz prošlosti bitno je obeležiti, kako ne bi dolazilo do prekrajanja istorije:

-Najvažnije je da ne dozvolimo da se istorija ne zaboravi. Znamo da ko zaboravi svoju istoriju, ne može da pamti ni prošlost drugih naroda. U kontinuitetu treba da negujemo tradicije i da ne bi dolazilo do menjanja ili falsifikovanja činjenica.

Pre 74 godine pobeđeno je najveće zlo dvadesetog veka, a 6. oktobar je dan kad je Kikindi doneta sloboda. Za slobodu i bolju budućnost živote je dalo preko 6oo sugrađana, a sećanja na borce, žrtve fašizma ne smeju nikad da izblede.