Da mladi lakše dođu do zaposlenja

Zajedničkom saradnjom Regionalnog edukativnog centra “Banat” iz Zrenjanina i gradske uprave, a u okviru projekta Podrška sprovođenju programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u Republici Srbiji sa fokusom na politiku zapošljavanja i povećanja zapošljivosti mladih” koji sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke tehnološkog razvoja,Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom omladine i sporta, u Kikinda je bila domaćin završne faze projekta.

-Projekat je osmišljen da unapredi različite kategorije mladih na tržištu rada i pravi je primer međusektorske saradnje. Pomogli smo mladima da steknu nova znanja i veštine iz oblasti preduzetništva, razviju svoje poslovne ideje kako bi bili spremni da se otisnu u preduzetničke vode. Projektom je bilo uključeno više od 90 mladih iz Kikinde, Novog Sada i Stare Pazove koji su završili obuku iz preduzetništva – rekao je Branislav Milisav iz REC “Banat”.

Pošto se 32 plasiralo u drugu fazu projekta, završili su naprednu obuku koja je obuhvatila rad sa mentorima. Na kraju je izabrano 12 najboljih koji su dobili sredstva za otvaranje firmi. Prva dva mesta nagrađena su sa 2.000 švajcarskih franaka, a treće i četvrto sa 180.000 dinara.

Tokom realizacije projekta prepoznato je da omladinsko preduzetništvo u budućnosti može da predstavlja važan segment privrednog razvoja u lokalnim zajednicama. Čuli smo impresije mladih koji uspeli da ostvare svoje vizije i postanu preduzetnici. Stekli su znanja i komptenecije koje će dalje unapređivati – istakao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Među mladima koji su postali preduzetnici su i Marko Stepančev iz Mokrina, apsolvent Filološkog fakulteta iz Temišvara kojo je otvorio prevodilačku agenciju i 24-godišnja Jovana Banić iz Kikinde koja je otvorila baletski studio “Reverans”.Završna faza projekta nosi naziv “Istraži svoj biznis – Faza 2” i finansijski je podržan od strane švajcarske Agencije za razvoj i saradnju sa 25.000 švajcarskih franaka i Ministarstva omladine i sporta sa dva miliona dinara.