Da li vodimo računa o svom vidu?

Nije dovoljno poznato da naočare, sa dioptrijom kupljene na pijacui ili kod Kineza ne mogu kvalitetno zameniti individualno izrađene naočare, po receptu oftalmologa.  Loša korektivna stakla ili plastika više štete nego što koriste, objašnjavaju u apoteci Cvejić.

Kako objašnjava magistar farmacije Tijana Dimitrijević, kupovinom takvih naočala, štetimo svom ličnom zdravlju. Ono što je potrebno to je obavezna konsultacija sa lekarom specijalistom, koji će odrediti dioptriju, a okvire je moguće kupiti baš u Cvejić apotekama:

-Potrebno je redovno, bar jednom godišnje ići na preventivne preglede kod lekara specijaliste oftalmologije, zato što promene ne možemo baš sve sami da osetimo.  Promene tipa bola, crvenila, suvog oka osetima, ali početne stadijume glaukoma ne možemo sami da identifikujemo.  To znači kada dođe do osetnih promena, da je vid trajno oštećen, ali da ne može da se zaustavi progresija bolesti.

Za dobru zaštitu od štetnog UV i „plavog“ zračenja treba uzeti kvalitetne naočare koje blokiraju sve UV zrake:

-Kao što štitimo kožu, potrebno je štititi i oči. Ako se oči često izlažu suncu može doći do oštećenja. Važno je da naočale za sunce kupujemo zato što nam štite vid, a ne zato što nam lepo stoje. Znači kvalitetne naočare koje imaju zaštitu UVA i UVB zračenja. Boja stakla ne utiče na stepen zaštite, ali moraju biti široke, kako bi pratile celu liniju oka.

Suvo oko, stanje na koje se često žale sugrađani nastaje kada suze ne mogu da adekvatno navlaže  oko. Može da nastane ili kada oko ne proizvodi dovoljnu količinu suza ili proizvodi suze smanjenog kvaliteta, što ima uzrok, kao što se oko bori sa alergijskim reakcijama:

-Postoje kapi za oči koje su antilaergijske, ustvari su  antihistaminici, koji deluju lokalno i smanjuju iritaciju oka kod alergije. Što se tiče suvoće oka, ona je danas sve učestalija i treba primenjivati veštačke suze, koje smanjuju trenje i samim tim smanjuju iritaciju oka.

Prema navodima stručnjaka 70 do 75% onih koji rade ili sede za kompjuterom imaju problem sa vidom. Ovo stanje nazvano je “sindrom kompjuterskog vida”koje  je moguće delimično otkloniti upotrebom adekvatnih naočara. U apoteci Cvejić, osim kvalitetnih i raznoraznih okvira za naočare , najavili su i akciju do 50% sniženja na određene proizvode za negu kose, kože i noktiju.