“Cvet u rudniku”nova predstava “Eđšega”

Glumačka ekipa “Eđšeg-a” je u predstavi “Cvet u rudniku”, čije je premijerno izvođenje bilo proteklog vikenda dobila pojačanje. Budući da su zbog odsustva većeg broja svojih članova bili prinuđeni da potraže dopunu ansambla, odluka je pala na glumce ruskoselskog amaterskog pozorišta. Kako objašnjava Šandor Kiraj, u poslednje vreme se sve češće suočavaju sa nedostatkom glumaca. Naime, veći deo stalnih članova iz godine u godinu napušta glumu zbog drugih obaveza, pa su prinuđeni da glumce traže sa strane:

-Ovaj komad, koji smo postavili je delo savremenog pisca. Komad se sastoji iz više delova. Ja sam namerno izabrao ovaj deo “Cvet u rudniku”, zato što mi se problematika, koja se obrađuje dopala. U  predstavi učestvuje pet glumaca, ali na nesreću, kada sam planirao ovaj komad nisam imao potpun ansambl. Nedavno su nam se pridružili glimci ruskoselskog ansambla i nadamo se nastavku saradnje.

Dvojica glumaca, koji su već dugi niz godina u stalnoj postavci amaterskog pozorišta Ruskog Sela, kažu da je saradnja dobro došla, baš iz razloga što je njima potreban režiser, a “Eđšeg-u” su potrebni glumci.

 

Radnja predstave se odvija u provinciji, u zabačenom seocetu u kom žitelji uspevaju da obezbede svoju egzistenciju radeći u rudniku. Teška i vrlo nezavidna situacija dodatno je pogoršana informacijom da se rudnik zatvara. Drama, u kojoj se prepliću životi glavnih aktera, prožeta besom, svađom, apatijom do krajnjih granica tuge, završava se samoubistvom glavnog lika. Kako je Kiraj ocenio, potreba za postavkom ovako teškog komada javila se nakon što je ustanovljeno da će u Kikindi od 5-15. aprila biti organizovana Smotra amaterskih mađarskih pozorišta, pa je želeo da, kao pozorište domaćin, “Eđšeg” ponudi kompleksniji komad, sa jakom radnjom.