“Čuperkova biblioteka” povezuje decu i roditelje sa magičnim svetom pisane reči

Čarobna zemlja knjiga nikad nam nije bio dalja. Umesto da slobodno vreme provedemo uz roman ili zbirku pesama, većina nas se okreće računarima ili pametnim telefonima. Nažalost, ovu lošu naviku neretko prenosimo i na najmlađe, tako da je sada gotovo nemoguće uspavati dete bez tableta i crtanog filma.

Ovu realnost žele da promene vaspitači vrtića „Plavi čuperak“, u kojem je pre nekoliko dana oformljena biblioteka. Ova ideja javila se kao višeslojna potreba, a jedna od osnovnih je da dete još u predškolskom uzrastu zavoli knjigu i nauči da je koristi kao sredstvo informacija:

-Druga i po mom mišljenju najvažnija potreba je da dete razvije neposredan kontakt sa roditeljima, koji je u današnje vreme modernog društva, brzih informacija i sve veće angažovanosti roditelja doveden u pitanje. Te relacije su sve više upitne. Treća potreba je da deca pronađu alternativni izvor informacija. Nažalost, sve ono što danas predstavlja izvor informacija iskuljučuje komunikaciju, objašnjava vaspitač Milan Vašalić.

Komunikacija se u biblioteci „Čuperka“ odvija prilično jednostvano. Knjige su doneli roditelji i deci i obeležili ih, roditelji potpisom, a deca nekim njima interesantnim simbolom. Napravljen je evidencioni list u kojem se upisuje ko je uzeo koju knjigu i kada i za sada ovaj otvoreno koncept funkcioniše savršeno. Evo kako se mladoj čitateljki Teodori Petrov dopalo ono što je pronašla na policama biblioteke:

-Uzela sam knjigu „Moj mali poni“. Mnogo mi se dopada i volim da dolazim u biblioteku.

 

Da su knjige itekako poučne potvrdio nam je Matija Malogajski i preneo utiske o knjizi „Perica se boji duhova“:

-Naučio sam da ne postoje duhovi. On je video duha, ali to nije bio duh, nego njegova kuca. Uplašio se duha, ali džaba. Duhovi ne postoje, ko je još video da duhovi postoje. Sada bih želeo da pročitam ovu knjigu. Jedino moram da je vratim pre nego što odem u Vrnjačku Banju.

Kao što smo čuli, najmlađi su već naučili šta znači odgovornost. Time su pokazali da ovaj koncept itekako može da funkcioniše:

-Ovakve akcije rađene su na nivou odraslih osoba i bile su neuspešne. Na nivou malih-velikih ljudi u praksi su se pokazale kao veoma dobre. Nijedna knjiga nije otuđena, a njihov broj se upetostručuje svakodnevno, dodaje Vašalić.

Plan je da se ovaj projekat proširi na nivou cele PU „Dragoljub Udicki“, a potom i na sve vrtiće u državi. Interesantno je i to što nakon pročitane knjige mališani i roditelji zajednu ilustruju najlepše segmente. Ti radovi se čuvaju i kada ih bude više biće prikazani na izložbi. „Čuperkova biblioteka“ je besplatna i funkcioniše uz slogan „Čitanje ne treba nametnuti deci kao obavezu, već ga treba predstaviti kao dar“.