Čudotvorno mokrinsko ogledalo

U Muzeju u Mokrinu čuva se od zaborava eksponat koji služi za dame odnosno za ispunjavanje njihovih želja.Dragoljub Badrljica, profesor fizičke kulture u penziji i osnivač Muzeja kaže da je čudovotvorno mokrinsko ogledalo za koje je najverovatnije da potiče iz 18. veka do sada pogledalo veliki broj dama.

-Ogledalo je kupljeno posle Drugog svetskog rata za porodicu Dražić, ali kako je visoko i nije moglo da stane u kuću, prodato je porodici Ladičorbić. Kada su se Zoran i Zorica Ladičorbić preselili u Njujork ogledalo je završilo u porodici Beloševih, u komišiluku. Kada je kuća ostala prazna ogledalo je našlo svoje mesto u Muzeju – kaže Badrljica.

Ogledalo, visoko bezmalo tri metra kupljeno je na aukciji u Kikindi. Dražići, koji su se bavili zemljoradnjom, čiji je sin bio seoski učitelj, kada su uvideli da ne može da im se uklopi u kuću,prodali su ga Ladičorbićima, takođe zemljoradnicima.Živeli su u glavnoj ulici Svetog Save, a kuća im je bila kod takozvanog Ladičorbićevog bunara. Poslednji potomci iz te mokrinske familije odselili su se u Njujork, a mnoge dame u svetu nose odeću koju kreira Zoran Ladičorbić iz ove porodice.

Pred ogledalom su se ogledale mnoge znane i neznane žene, devojke i devojčurci.

-Moja učenica u kikindskoj Gimnaziji, poznata glumica VesnaČipčić, ogledala se u tom ogledalu. Ona kaže da deluje u potpunosti.Kada dame sednu ispred čudotvornog mokrinskog ogledala i zamisle želju ona će se sigurno ispuniti – dodao je profesor Badrljica.

Kako naš sagovornik dodaje, Mokrin sa bogatim manifestacijama često posećuju poznate ličnosti koje rado obiđu Muzej i retko koja dama propusti priliku da sedne ispred ogledala.

Muzej u Mokrinu ima više od 45 hiljada sakupljenih predmeta , od kojih je samo mali deo izložen: fotografija, slika, knjiga, predmeta i svega ostalog što se čuva od zaborava. Želja je da se sačuva uspomena na sve velikane iz Mokrina,poput: Pavla Riđičkog, plemića ot Skribešća, Arsenija Stojkovića, nesuđenog patrijarha srpskog, Isidora Putnika, Radivoja Rade Ubavića, dr Dušana Popova,Miroslava Antića, Vase Stajića, Radivoja Raše Popova, profesora dr Radovana Popova, Bogdana Ibrajtera – Taneta, Đuru Đukanova i druge.

-Muzej je osnovan pre skoro četrdset godina i zauzima četiri prostorije u Varoškoj kući. Da imam palatu od 100 soba sve bi bile pune. Muzej pomažu i Mokrinačni rasuti širom sveta, ali i stranci među kojima je i Tadaši Nagaji iz Japana, bivši ambasador Japana u Srbiji,koji je uradio i darovao sliku za Muzej – priča naš sagovornik.

Muzej će postati bogatiji za kompletnu biblioteku Radivoja RašePopova– Kršina, koji je izrazio želju da je pokloni svom rodnom mestu. Njemu u čast Mokrinčani će organizovati manifestaciju Dani Raše Popova, kako bi ga se na najlepši način prisećali svake godine.