„Čudesan svet lutaka Branke i Mlađe Veselinović” predstavljen Kikinđanima

„Čudesni svet lutaka Branke i Mlađe Veselinović“ predstavlja mali deo kolekcije kojoj je bio posvećen bračni par glumaca, koji je decenijama putovao svetom i bavio se humanirarnim radom. Mlađa je preminuo 2012. godine, a Branka je nastavila da svoju ljubav usmerava prema svim ljudima ovog sveta, a posebno prema deci, jer svoju nije imala.

Publika u Kulturnom centru imala je priliku da pogleda lutke koje dolaze sa svih krajeva meridijana. Posebno oduševljenje na otvaranju izazvalo je telefonsko uključenje Branke Veselinović:

-Hoću da vam kažem da vas bez prestanka voli vaša Ćosić Veselinović Branka. Radeći ceo život u humane svrhe, za bolesne, nevideće, decu bez roditelja, stare koji su invalidi, a i za one zdrave i vesele, obišla sam ceo svet. Posetila sam sve kontinente. Još uvek sam međunarodni ambasador UNICEF-a.

Branka voli da govori u stihu. Nedavno, tačnije 16. septembra proslavila je 100. rođendan. Svima poručuje da budu veseli, pomažu drugima, naročito nemoćnima. Kako kaže, trocifreni broj godina za nju predstavlja samo broj:

-Ja sam pre neki dan proslavila 100 godina, ali po pregledima nemam više od 80. Kažu i da je to mnogo. Pišem stihove, slikam, mislim, ja ljubim i život zato ne gubim, poručila je Branka.

Brankino javljanje bilo je iznenađenje za publiku, a onda su Kikinđani iznenadili i nju kada su joj otpevali rođendansku pesmu.

Postavka „Čudesan svet lutaka Branke i Mlađe Veselinović“ deo je kolekcije koju je ovaj bračni par poklonio „Zmajevim dečijim igrama“, kao jednoj od najvažnijih manifestacija:

-Branka i Mlađa Veselinović su ove lutke izlagali 1993. godine u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. To je bila prva godina kojom smo počeli da obeležavamo Zmajev rođendan, 160. je bio u pitanju. Nakon te postavke, kolekcija je poklonjena „Zmajevim dečijim igrama“. Ona je stalno otvorena i moguće ju je posetiti. U ovih nekoliko dana gostovaće u Kikindi i veliko je zadovoljstvo što će i mladi, njihove porodice, učitelji i nastavnici biti u prilici da obiđu izložbu, kaže Dušica Marinović iz „Zmajevih dečijih igara“.

Bračni par Veselinović lutke je sakupljao više od pola veka. Uglavnom su u narodnim nošnjama i svaka od njih vezana je za određenu priču i putovanje. Branka i Mlađa su živote posvetili deci i umetnosti.