Crveni krst obeležio svoj dan Festivalom mladosti, humanosti, ljubavi i lepote

Povodom obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta, na gradskom trgu, po 12. put je organizovano takmičenje pod nazivom „Festival mladosti, humanosti, ljubavi i lepote“ u okviru kojeg su se takmičili đaci šestih razreda. Najbolju pripremljenost pokazali su „Đurini osnovci“. Pre takmičarskog dela, koji je u vidu osam punktova raspoređen na gradskom trgu, volonteri  su tradicionalno predefilovali gradom, noseći zastavu Crvenog krsta i pozdravljajući sugrađane.

Festival okuplja đake šestih razreda, a ovoga puta su to bili učenici sedam osnovnih škola. Volonteri Crvenog krsta su pripremili zabavne i edukativne poligone na kojima će članovi ekipa škola odmeriti svoja znanja, veštine i sve ono što su naučili o Crvenom krstu u oblasti delovanja.

Više od 100 mlađih i starijih volontera, kao i članovi ekipa, danas je uveličalo manifestaciju, kojoj su prethodile pripreme, navela je sekretarka Crvenog krsta Danijela Bjeljac:

-Naime, današnji dan Međunarodni dan Crvenog krsta i  Crvenog polu meseca obeležava se pod sloganom “Ljubav” i to je tema ovogodišnjeg festivala. Sa nama su danas i naši partneri sa kojima sarađujemo u toku godine, to su  Gradska uprava koja je podržala današnju manifestaciju, ZZJZ, Gradski koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima, Saobraćajna policija kao i škole. Svoju podršku organizaciji i volonterima Crvenog krsta, u gotovo svim akcijama daju i predstavnici ZZJZ, navela je dr Tanja Karać i dodala:

-ZZJZ Kikinda je  i danas ovde da proslavi rođendan Crvenog krsta, kao dugogodišnji partner u obeležavanju ovakvih akcija koje podižu svest građana o prevenciji bolesti. Ne mogu da ne napomenem da je 8. maj Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika,  jer je bitno da i danas pošaljemo reči podrške ženama koje se bore sa ovom bolešću.

Mogućnost da pokažu svoje znanje članovi ekipa su mogli, odgovarajući na pitanja iz raznih oblasti zaduženja, u okviru kojih su pratili rad takmičara.

Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta je počela festivalom, nastavlja se sutra akcijom DDK u Crvenom krstu, 10 maja se uključuju u akciju ZZJZ „Šetnjom do zdravlja“ u Velikom parku. 11. maja je Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći. 13, 14 i 15 maja biće organizovan prijem za prvake. Takođe, u nedelji Crvenog krsta u pripremi su pokloni za sve bebe rođene u toku ove nedelje, a kako je Bjeljac navela, ni stari volontere neće biti zaboravljeni u toku praznične nedelje.