Crveni krst “Briga o starima”

Stevka Pašić, je svoj životni vek provela na kikindskim oranicama. Radeći rame uz rame uz svog supruga, obrađivala je njive, imala, guske, patke, koze, ovce, telad. Veliki broj nus prostorija, kotarke, svinjce, staje i štale sve je bilo potrebno sređivati I održavati. Godine su prošle, odnele neke drage ljude, dva sina su otišla svojim putem sa svojim porodicama i Stevka je ostala sama u svojoj osamdeset šestoj godini:

-Imam puno godina. Ja kažem, može biti i da je vreme da putujem. Nisam nikada radila u preduzeću. sada imam dve kere. Dolaze mi komšije. Jedan komšija mi e pravio i prtinu. Sinovi dolaze, obilaze me. Fino mi. Donose mi lekove.

Najčešće ona svoje vreme, provodi kraje televizora, u društvu komšija koji joj prave društvo, kao i sinovi i unučad. Osim njih u redovnim posetama je i ekipa Crvenog krsta, kojoj se ova naša vremešna sugrađanka naročito raduje:

-Znači mi to što mi dolaze, mnogo mi znači. Kad one dođu, tako mi prija, kao da su mi deca. Bude mi mnogo lakše, Kad bi češće dolazile, ja bih volela svaki drugi dan da su tu. Mnogo mi znače.

Dugogodišnje aktivistkinje Crvenog krsta:Eržebet Cucić i Ljiljana Bogosavljev već su šest godina deo projekta “Briga o starima”. Obilazak starijih sugrađana njihova radost kada im se najave, zatim saznanje da se može i u osamdesetim ostati potpuno intelektualno očuvan i spreman za lepe i odmerene šale čine da posete imaju i povratne benefite. Ipak cela priča ima i svoju tužnu stranu, objašnjava Ljilja Bogosavljev:

-Ovaj program traje već dosta dugo. Nas dve smo vć šest godina u toj priči. Mi radimo za Kikindu, ne za ostala sela. Konkretno imamo oko 100 korisnika, koje sad obilazimo. Ipak populacija sa kojom radimo polako nas napušta. Teško je kada se čovek veže.

 

Članovi ekipe Crvenog krsta prolaze kroz razne edukacije I seminarska osnaživanje, koje je potpomognuto altruizmom, kao osobinom. U obilaske se odlazi dva puta nedeljno. Prilikom posete ekipa obavi pregled šećera u krvi, zatim merenje pritiska, kao i kontrolu korišćenja terapije. Kako Bogosavljev objašnjava, na ovaj način je moguće ustanoviti pogoršanje zdravstvene situacije kod sugrađana.