Crkveno zvono iz 1922. godine Milan Reljić iz Novih Kozaraca poklonio Narodnom muzeju

Narodni muzej u Kikindi postao je bogatiji za vredan eksponat, crkveno zvono, koje je i jedino koje će naći svoje mesto u stalnoj postavci. Zvono iz 1922. godine teško stotinu kilograma muzeju je poklonio Milan Reljić iz Novih Kozaraca, a ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač. Reljić ga je pronašao u dvorištu Georga Tota u Banatskoj Topoli 2009. godine i od tada je bilo u prostorijama udruženja “Krila anđela”.

Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja ističe da je ovaj predmet dragocen za zbirku muzeja.

-Ovo je jedan od retkih eksponata koje imamo, a da su iz sela. Muzej je siromašan predmetima koje ima iz svih devet mesnih zajednica, te nam je ovo zvono veoma važno– istakla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja.

Postojala je inicijativa da se zvono postavi u Novim Kozracima koja nije zaživela, ali ukoliko bi se to desilo u budućnosti muzej bi ga ustupio selu na trajniji period.

U udruženju “Krila anđela” u toku je 25. saborovanje slikara, a ovo je bila prilika da se sa umetničkim studijem “Sombor” potpiše Povelja o bratimljenju. Danijel Perišić iz somborskog studija ističe da je ovaj dokument učvrstio dugogodišnju saradnju.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač rekao je da će saradnja doprineti boljem povezivanju umetnika oba grada. Ideja o bratimljenju nastala je prošle godine, pojasnio je Milan Reljić iz udruženja “Krila anđela”

Na 25. saborovanju učestvuje osam mladih umetnika, koji slikaju po dve slike na temu katarza.