Članovi “Gusala” učestvovali na festivalu folklora u Nemačkoj

Na poziv predstavnika Grada Bitburga iz Nemačke folklorni ansambl i veliki narodni orkestar “Gusala” učestvovali su na 53. Međunarodnom festivalu folklora koji je okupio predstavnike petnaest zemalja iz čitavog sveta. Festival je trajao od 6. do 12. jula.

-Boravili smo u prelepom gradu na samoj granici sa Luksemburgom i Francuskom Domaćini su bili odlični, a naši članovi upoznali su sa folklorašima iz svih krajeva sveta. Ovo je bila prilika da uspostvaimo i nove kontakte, a lepu saradnju smo ostvarili sa ansamblom iz Bolivije i Rusije, kao sa igračima iz drugih nemačkih gradove koje smo pozvali na učestvuju na našem Međunarodnom festivalu narodnih orkestara sledeće godine – istakao je Igor Popov, umetnički rukovodilac.

Kikinđani, koji su osim rodnog grada predstavljali i Srbiju imali su tri nastupa dnevno na binama koje su bile raspoređene po čitavom gradu.

-Članovi ADZNM “Gusle” ostavili su odličan utisak. Nastupi su bili zapaženi kako od strane gostujućih folklornih grupa, tako i od publike. Na licu mestu dobili smo pozive da budemo gosti sličnih festivala u Irskoj, Boliviji, Nemačkoj. Ostaje da vidimo kako ćemo uspeti da se organizujemo u sledećoj godini – dodao je Popov.

Osim domaćih ansambala iz Nemačke na festivalu su učestvovali i gosti iz Bolivije, Irske, Slovačke, Italije, mađarske, SAD, Belgije, Francuske. Već sledeće nedelje “Gusle” su domaćini najpre od 23. jula studentima koji učestvuju na etno-kampu , a potom 25. jula orkestrima koji će učestvovati na FENOK-u.