Član Gradskog veća Ljuban Sredić o planovima u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede dalo je saglasnost na godišnji Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Dokument koji je osnov za izdavanje državne zemlje stočarima i ratarima biće usvojen i na prvoj narednoj sednici Skupštine grada Kikinde, istakao je član Gradskog veća Ljuban Sredić.

-Prvo ćemo dodeliti zemljište u državnoj svojini stočarima po osnovu prava prečeg zakupa. Njima je ove godine namenjeno 1.450 hektara. Ova površina opredeljena je na osnovu zahteva koje smo imali ranijih godina. Ostatak parcela od 4.767 hektara ostaće za zakup ratarima. Ostaje nam da vidimo šta će biti sa zemljištem koje je namenjeno nemačkom “Tennisu” jer još uvek ne znamo da li ova kompannija dolazi ili ne – kaže Ljuban Sredić.

Naš sagovornik napominje i da se nada da će licitacija državnih njiva za ratare biti organizovana što pre.Sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta namenski se troše.Planiranih 93 miliona dinara ulaže u uređenje i čišćenje kanala za navodnjavanje i odvonjavanje, opremanje poljočuvarske službe, podizanje vetrozaštitnih pojaseva, uređenje atarskih puteva, protivgradnu zaštitu.I dalje su otvoreni javni pozivi podrške poljoprivrednicima za šta je planirano 20,2 miliona dinara.Na 15 konkursa proizvođači mogu da apliciraju do utroška sredstava.

Konkurs za pčelarstvo je završen jer je utrošeno namenjnih 500.000 dinara. Ostali su i dalje aktivni, a najveće interesovanje je za nabavku opreme, uređaja i mašina za navodnjavanje, potom za regresiranje uginuća životinja, osiguranje useva i drugi.