„Čitanje detinjstva“ ponovo pred Kikinđanima

marija albulov dragin

U velikoj sali Kulturnog centra knjiga „Čitanje detinjstva“ Marije Albulov Dragin ponovo je predstavljena kikindskoj publici. Autorka je 37 godina radila kao učiteljica. Prvih 14 godina svog rada provela je u Novim Kozarcima, da bi potom prešla u Osnovnu školu „Feješ Klara“, odakle je otišla u penziju. Ideja o pisanju knjige potekla je od njenih đaka, koje naziva svojom decom.

-Pred penzionisanje sam skupila svih 10 generacija svoje dece i oni su mi rekli da bi bilo lepo da napravim knjigu koja će govoriti o pravom načinu vaspitavanja dece, istakla je Marija Albulov Dragin.

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ je 2007. godine objavila knjigu simnboličnog naziva „Čitanje detinjstva“. Namenjena je deci, prosvetnim radnicima, roditeljima i svima onima koji žele da čuju lepe priče i korisne savete o razvijanju celokupne ličnosti deteta.

Aktuelne teme iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, poput inkluzije, učiteljica Marija Albulov Dragin sprovodila je još šezdesetih godina prošlog veka. Ona ističe da su joj vaspitni zadaci uvek bili važniji od planova i programa, te da joj je bilo najvažnije da se deca nauče istinskim ljudskim vrednostima. Altruizam je glavna ideja kojom se autorka vodila tokom svog profesionalnog rada, a koja i danas prožima njen život.