Čika Jova već četvrt veka okuplja decu, roditelje i stvaraoce u Kikindi

Uz pesmu „Deca su ukras sveta“, koja je nezvanična himna svih mališana na planeti, počela je centralna priredba 25. „Zmajevih dečijih igara“. Program je vodio Minja Subota, koji je deci posvetio čitav svoj radni vek koji još uvek traje.

On ističe da je posebno zadovoljstvo biti u Kikindi, koja neguje manifestacije posvećene najlepšem delu našeg društva:

-Ja čestitam organizatorima i vašem gradu, koji uspeva da održći „Zmajeve dečije igre“, koje su kulturni kapital vašeg grada i pokrajine. Mislim da je to za svaku pohvalu.

Posebna je čast biti u Kikindi s početka jeseni, baš kada mališani, a i odrasli budu u specifičnom raspoloženju i slave čika Jovu Zmaja:

-„Zmajeve dečije igre“ ovo vreme kad se održavaju, na našu sreću, prati lepo vreme. Tako smo i u atmosferi onih novosadskih, barem kada govorimo o vremenu.

Manifestaciju je obeležio bogat kulturno-zabavni program, u kojem su učešće uzeli deca, vaspitači i svi ostali dečiji stvaraoci:

-Okuplja nas Zmaj, što je najvažnije. Njegov lep i detinjasti duh uvek ima razlog da okupi one koji se trude da oplemene deci detinjstvo i ono što je najvažnije, da ih motiviše da stvaraju i pronađu u sebi znanje. Sva znanja su u nama, negde su skrivena, imajući u vidu da smo mi seme svemira. I mi treba da rodimo nešto dobro, kao što to radi žito kad nam da hleba i kolača, ističe pisac za decu Tode Nikoleti.

Važno je da manifestacije poput ove traju, a kikindska postoji već 25 godina što je za svako divljenje:

-Za jubilej u goste su pristigli pravi autoriteti i istinski uzori za decu. Ono što mi danas imamo je kvarenje društva kroz razne „reality show“ programe i sve ono što je veoma diskutabilno. U Kulturnom centru Kikinda se trude da dovedu deci istinske uzore. Tu su Minja Subota, Peđolino, Uroš Petrović, Miroslav Kokošar. Ovi ljudi su i u čitankama i to je zaista valjan razlog da narod izađe, kao što je i izašao u velikom broju. Takođe, prilika je da ne samo mi njima pokažemo naše stvaralaštvo, već i oni nama svoju umetnost.

Stvaralaštvo svih generacija spojilo se u centralnoj priredbi. Organizatori su zbog toga i više nego zadovoljni:

-Presrećni smo što je tako velik odziv i što smo u toku ova dva dana svi uz Čika Jovu Zmaja, uz kojeg smo odrastali. Kulturni centar je ponosan što je Kikinda jedini grad pored Novog Sada u kojem se održava ova manifestacija, naglašava direktorica ove ustanove Tanja Nožica.

Srećni su bili svi oni koji su se našli na Gradskom trgu, jer su uživali u programu posvećenom najlepšem delu planete, deci. Ovo je još samo jedan od pokazatelja da Kikinda neguje i poštuje prave vrednosti.