Četvorogodišnja strategija razvoja Sajana

Predsednik Mesne zajednice Sajan Zoltan Tot ima velike planove za uređenje ovog mesta.U ovoj godini na raspolaganju je 5,6 miliona dinara.Iz budžeta Grada Kikinde za Sajan je opredeljeno oko 4,3, a od samodoprinosa se planira 1,3 miliona dinara.

-Uradili smo četvorogodišnji plan razvoja sela. Među najznačajnijim infrastrukturnim radovima koje planiramo je zamena vodvodne mreže, asfaltiranje ulica koje nemaju čvrstu podlogu, uređenje poljskih i atarskih puteva, odvodnih kanala, trotoara, uređenje groblja i kapele, rešavanje pitanja divljih deponija i pošumljavanje – rekao je Zoltan Tot, predsednik MZ Sajan.

Ove godine planirana je izgradnja igrališta za decu i teretane na otvorenom koji će se nalaziti u parku Doma kulture. Nastaviće se i projekti započeti prošle godine.

-Reč je o održavanju zavičajne kuće u Sajanu, kapele na groblju, čišćenju i održavanju uličnih kanala za odvod atmosfetskih padavina – istakao je Tot.

Mesnoj zajednici Sajan neophodni su i projekti sa kojima bi mogli da konkurišu za sredstva na raznim konkursima. Ideja je da se zajednički sa mestima iz Mađarske konkuriše za dobijanje novca iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Sva udruženja koja postoje u ovoj mesnoj zajenici imaju veliku ulogu u životu sela.

-Za funkcionisanje sportskih i ostalih udruženja namenjeno je 1,8 miliona dinara. Imamo više udruženja, a najznačajnije je KUD “Adi Endre” koje ove godine proslavlja 70 godina postojanja i rada – dodao je sajanski predsednik mesne zajednice.

U Sajanu ima dosta poljoprivrednih gazdinstava koja su orijentasana na stočarsku proizvodnju. Zoltan Tot ističe da će mesna zajednica pružiti svu pomoć u pisanju projekata radi konkurisanja za sredstva ili mehanizaciju na domaćim i međunarodnim konkursima:

-Važno nam je da budemo u službi građana. Imamo starije stanovnike tako da smo u Republici Mađarskoj konkurisali za sredstva za projekat koji se odnosi na pomoć u kući.

U Sajanu je prema poslednjem popisu bilo 1.160 stanovnika, međutim u selu ih trenutno nema više od 800.