Centru za socijalni rad potrebni hranitelji

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine u Gradu Kikindi je bilo 1.488 korisnika novčane socijalne pomoći, a taj broj nije se menjao ni u januaru ove godine. Kako je za TV Rubin istakao direktor Centra za socijalni rad Radislav Ivetić u istom periodu 2016. godine bilo ih je 1.555.

-Smanjen je broj korisnika novčane socijalne pomoći u gradu i selima. Ovo je četvrta godina za redom gde opada broj porodica kojima je neophodna ova pomoć. Iz toga vidimo da se otvaraju nova radna mesta, tako da se doskorašnji korsnici pomoći zapošljavaju, deo njih ostane bez pomoći u revizijama koje radimo, a ima i migracija.

Osnovica za novčanu soijalnu pomoć je 8.201 dinar. Na svakog odraslog člana porodice dodaje se 50 procenta od osnovice, a na svakog maloletnog člana 30 odsto. Osim ove socijalno ugroženim porodicama dodeljuje se i jednokratna novčana pomoć i prošle godine to pravo ostvarilo je 440 porodica.

-I ove godine u budžetu Grada Kikinde predviđeno je 1,5 miliona dinara za ovu vrstu pomoći. U gradskoj kasi ove godine predviđena je ista suma i za kupovinu lekova za najugroženije korisnike – istakao je Ivetić.

U 34 hraniteljske porodice trenutno je 88 dece. Trebalo bi još 15 do 20 porodica koje bi bile uključene u zbrinjavanje dece.

-Koristim priliku da pozovem sugrađane zainteresovane za hraniteljstvo da nam se jave jer nam treba još porodica koje bi mogle da se uključe u ovaj program. U poslednje vreme povećan je broj dece koje treba smestiti kod hranitelja, a broj ovih porodica se smanjio – apelovao je Radislav Ivetić.

Zaintersovane očekuje razgovor sa stručnjacima Centra za socijalni rad gde će dobiti sve potrebne informacije o tome šta je to hraniteljstvo, koje uslove treba da ispunjavaju, koje su novčane satisfakcije. Nakon toga neophodno je da prođu obuku i tek tada mogu da počnu da se bave hraniteljstvom.