Centri za žrtve seksualnog nasilja

Centar za podršku ženama u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dobio je sredstva na konkursu Ujedinjenih nacija za projekat unapređenja socijalnih usluga i kreiranja novih programa socijalne zaštite u Vojvodini. Projekat podrazumeva osnivanje sedam kriznih centara za žrtve sekusualnog nasilja u Vojvodini.

-Centri za žrtve seksualnog nasilja predstavljaju potpuno novu podršku i pomoć žrtvama koje se pružaju u okviru zdravstvenog sistema. Ovom uslugom predviđeno je da žrtva na jednom mestu dobije svu neophodno pomoć. Prvi put pokušavamo da povežemo dva sistema zdravstvene i socijalne zaštite. Ovo je potpuno inovativni model jer ni u regionu nijedna država nema ovakav centar -istakla je Biljana Stepanov, direktorica Centra za podršku ženama.

U centrima u Novom Sadu i Zrenjaninu, koji su već formirani za prvih pola godine zabeležen je 31 slučaj seksualnog nasilja od kojih je više maloletnih žrtava. U ostalim gradovima Kikindi, Subotici, Somboru, Pančevu i Sremskoj Mitrovici u toku je otvaranje centara.

-U 2016. kao pilot projekti otvorena su dva centra u Kliničkom centru u Novom Sadu i Opštoj bolnici u Zrenjaninu. Od 1. avgusta počela je implementacija u preostalih pet lokalnih samouprava. I do sada su žene koje su prijavljle seksualno nasilje imale mogućnost da budu pregledane u Bolnici. Ipak, sada će se pregled organizovati u posebnom prostoru gde je zaštićen identitet žrtve, a zaštićena je od očiju javnosti i drugih pacijenata u Bolnici. Predstavnici tužilaštva, Centra za socijalni rad i svi ostali koji su uključeni u prijavljivanje i rešavanje seksulanog nasilja dolaze kod žrtve u centar. Time se izbegava da žrtva ide od jedne do druge institucije i daje izjave – objasnila je Biljana Stepanov.

Projektom je predviđena kupovina ginekološkog stola i računara. U sedam pomenutih gradova radiće 15 stručnjaka i stručnjakinja specijalizovanih za slučajeve seksualnog nasilja. Za osnivanje kriznih centara dobijeno je oko 600.000 dolara.