Časni krst u Novim Kozracima pripao Miloradu Aleksiću

Petu godinu zaredom u Novim Kozracima organizovano je plivanje za Časni krst. Publika koja se okupila u velikom broju na jezeru “Strelište” u Novim Kozarcima zdušno je bodrila petoricu plivača koji su po hladnom i kišovitom vremenu plivali za Časni krst. Učestvovali su: Vladimir Manojlović, Jovan Eraković, Milenko Sikimić, Petar Blažić, a prvi je do krsta stigao 30-godišnji Milorad Aleksić dugogodišnji vaterpolista i predsednik Sportskog saveza Kikinde.

-Plivam zbog sebe i svoje porodice, a najmanje je važno da li ću stići do krsta prvi ili poslednji. Veruje se da plivanje na Bogojavljenje u ovako hladnoj vodi donosi sreću i zdravlje porodici što mi je i najvažnije. I ranije sam verovao u sve ovo, a sada verujem još više. Čestitam svima koji su učestvovali jer smo svi pobednici – istakao je Milorad Aleksić .

Plivanju je prisustvovala i zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:

-Plivanje za Časni krst jedna je od najlepših tradicija koju baštini srpski narod. Čestitam ovim odvažnim momcima koji su sa velikom radošću plivali za čast i slavu. Zahvaljujem i svim meštanima iz Novih Kozaraca koji su se potrudili da neguju običaj plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vere.

Verovanje je da, ako na Bogojavljenje pada sneg ili kiša, godina će biti rodna.