BUS Computers u Kikindi od 1998.

BUS Computers je preduzeće u privatnom vlasništvu osnovano 1998. godine u Kikindi. Zapošljava blizu 40 radnika, među kojima je veći broj diplomiranih inženjera, inženjera informatike, sertifikovanih servisera i stručnih komercijalista, kao privredno društvo postoji od 2001 godine.

Osnovne delatnosti, kako je naveo direktor firme Boris Čubrilo, su informatički inženjering, programiranje i distribucija računarske opreme. Sedište preduzeća je u Kikindi, a poslovni ogranci su u Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu, s tim da svaki poseduje maloprodaju, veleprodaju i servis. Preduzeće su osnovali Nenad Stojanović i Zoran Krstin sa idejom da se u Kikindi koja tada nijwe imala prilično razvijeno informatičko tržište i proizvodnju da se osnuje takva kompanija, koja bi se bavila veleprodajom računarske opreme. 2001. godine, naveo je Čubrilo, posao je započet sa dva zaposlena, nakon čega je obim posla diktirao i više radnika.

-Danas imamo 37 radnika i u sestrinskoj firmi “Aktuel” još devet zaposlenih. Neki cilj je da u budućnosti poslovanje usmerimo i ka stranom tržištu, jer to je neki interesantan trend, koji u velikoj meri može da popravi poslovanje, a nama predstavlja izazov kojim ćemo se sigurno okrenuti.

Kada su konkursi lokalne samouprave u pitanju, kako je naveo naš sagovornik imaju vrlo dobru saradnju, koja je rezultirala čak i povećanjem broja mladih, koji su našli uhlebljenje u BUS-u.

-Uglavnom imamo dobru saradnju i odazivamo se na sve konkurse, kada je stručna praksa u pitanju ili kada je zapošljavanje uz subvencije lokalne samouprave. Neke mlade ljude smo tako uspeli i da uposlimo, a gledamo i da ih zadržimo. Oni rade u dobrim informatičkim uslovima, koji im daju i mogućnost napredovanja. I sada imamo dva radnika na stručnoj praksi.

Za se one, koji bi želeli da se upute u svet privatnog biznisa, kako tumači ovaj uspešni mladi čovek, važe ista pravila, a istrajnost je obično krunisana uspehom. BUS Computers poseduje poslovni prostor u svom vlasništvu zajedno sa pratećom infrastrukturom i logistikom. `Prvu celinu predstavlja komercijalna služba koja obavlja uvoz i distribuciju IT komponenti za proizvodnju računara, perifernih uređaja i prateće opreme. Zatim je tu realizovanje integralnih informacionih sistema kod krajnjih korisnika i treća celina je izrada softvera za poslovanje trgovačkih, proizvodnih i uslužnih preduzeća i ostalih vrsta pravnih subjekata sa specifičnim zahtevima.