“Buna ziva”

U toku je osnvna obuka iz rumunskog jezika, za zainteresovane penzionere. Više od trideset članova ovog udruženja uči polazne osnove u komunikaciji, a prvi test i primenu naučenog će imati u toku manifestacije Dani ludaja, kada očekuju veći broj gostiju iz Temišvara.  Jednom nedeljno, navela je sekretarka Udruženja penzionera Zorica Vasioljević, tačnije četvrtkom u šest, određena grupa generacije rođene četrdesetih i pedesetih dolazi u prostorije Udruženja i vredno uči rumunski jezik:

-Potreba da se nauči osnovna  komunikacija  proizišla je iz dugogodišnje saradnje sa članovima udruženja penzionera iz Temišvara. Braćni par Marija i Petar Petrov godinama su volonteri prevodioci, koji nam pomažu pri komunikaciji, te se došlo na zajedničku ideju

Kratki kurs ili početna obuka sastoji se od učenja osnovnih reči, potrebnih u komunikaciji, uz povremeno sklapanje i celih kratkih rečenica. Marija Petrov je i inače prosvetni radnik u penziji te joj nije teško da se uklopi kada je predavanje u pitanju i to radi na profesionalan način, sa dosta takta. Članovima udruženja iz Temišvara, kako tumači Petrov delimično je i lakše:

-Oni znaju po nešto srpski, jer su u godinama kada su gledali naš program, televiziju na srpskom jeziku. Ali naši penzioneri baš ne možemo da se pohvalimo da znamo rumunski. Najviše me pozotivno iznenadio broj onih koji su se odazvali da prisustvuju obuci.

Po završetku kursa polaznici neće dobiti sertifikat, ali će svoje znanje moći da primene, gde god da se nađu u prilici. Na ovaj način je korisno iskorišćena letnja pauza, koju KUD ima u toku jula. Plan je da penzioneri svoju prvu komunikaciju i primenu naučenog ostvare u septembru, u okviru manifestacije Dani ludaje, kada očekuju goste iz Rumunije.