Budući vaspitači posetili Mohač

Studenti jedine kikindske visokoškolskeustanove boravili su u Mohaču, gde su se upoznali sa narodnim običajima ovog pograničnog mesta.

Mladi akademci su se upoznali sa načinom i očuvanjem jednog specifičnog dela obredne prakse. 

Naši studenti boravili su u Mohaču 28. februara, kada se u tom mestu obeležava svetkovina povodom „Bele nedelje“, poslednje sedmice pred Veliki ( Uskršnji ) post, istakla je dr Tamara Grujić, profesorica u Visokoj školi strukovnih studija ža obražovanje vaspitača.

Ovo je treći odlazak na teren studenataa, a prethodnih godina posećivali su rumunski grad Grebenac. Putovanje u Mađarsku omogućilo je ovim mladim ljudima da se susretnu sa načinom funkcionisanja jedne lokalne zajednice u vreme poklada. Dr Vesna Marjanović, etnolog-antropolog i predavač u VŠSSOV ovu posetu nazvala je terenskim rekognisciranjem i dodala najupečatljivije utiske sa putovanja:

-Interesantno je razgovarati sa pripovedačima i skupljati građu za dalja istraživanja. Međutim, još je jači utisak otići u lokalnu sredinu kada se događa u ovom savremenom kontekstu. Onda student dobija još bolju sliku te vertikale čuvanja tradicije.

Ovakav vid obrazovne prakse višestruko je koristan za studente, ističe dr GordaNA Roganović, asistentkinja u VŠSSOV i napominje:

-Ovo iskustvo za njih je dragoceno, jer se prvi put uživo susreću sa onim što učimo na nastavi ovde u Školi.

Jedan od glavnih utisaka svih bila je činjenica da u pograničnim mestima ljudi različite vere žive jedinstveno i složno. Profesorima i studentima rad na terenu bio je prijatan i uzbudljiv i već uveliko razmišljaju o tome koje bi mesto mogli da posete u narednom periodu.