Buduće mame posetile Porođajni blok

Dve godine od kako postoji, u Školi roditeljstva sprovodi se jedna od najznačajnijih aktivnosti za buduće mame. One u poslednjim mesecima trudnoće odlaze u posetu Porođajnom bloku Opšte bolnice, gde se upoznaju sa svim onim što ih očekuje u skorijoj budućnosti.

Trudnice se kroz ovu aktivnost upoznaju i sa osoboljem koje će uz njih biti tokom porođaja i boravka u Porođajnom bloku. Pred njima je mnogo nepoznanica i dilema, pa smatraju da je ovo jedan od načina da se one reše:

-Jedine nedoumice su kako će taj porođaj da protekne i koliko će dugo da traje. Znamo da će biti bolno, ali to će biti pozitivna bol. Nema mnogo nedoumica, jedino to šta me očekuje, pošto je prvi put i ne znam kako će biti. U Školi roditeljstva sam mnogo naučila, kako na vežbama, tako i na predavanjima. Pored toga, druženje je fenomenalno. Upoznala sam mnogo trudnica, razmenili smo brojeve, redovno se čujemo i nadam se da će tako biti i kada se porodimo, kaže Verica Gajin.

 

Buduće mame, posebno one koje će se prvi put ostvariti u toj ulozi, složne su u oceni da su aktivnosti poput ove, ali i sve ostalo o čemu se govori u Školi izuzetno važno, objašnjava Ivana Čudanov, koja je u osmom mesecu trudnoće:

-Mnogo je lakše kada znamo šta nas očekuje i kad znamo kako će otprilike izgledati dan kada dođemo da se porodimo. Videle smo sve faze kroz koje ćemo proći i prostorije u kojima ćemo boraviti. Tako ćemo doći da se mi porodimo, a ne da nas porađaju. Najviše me interesuje kako izgleda porođajna sala, kao i prostorije gde ćemo boraviti, čisto da bismo znale gde se šta nalazi.

Iskustvo je pokazalo da poseta porodilištu pozitivno utiče na trudnice, jer nakon ove aktivnosti one odlaze domovima sa osmehom na licu:

-Dolazak u porodilište je smišljen da se one opuste, da znaju u kojoj prostoriji ih šta očekuje, kako izgleda porođajna sala, kako izgleda prostorija u kojima će boraviti njihove bebe, jer to nemaju priliku da vide nakon porođaja, što im se uglavnom i najviše svidi, pogotovo kada vide tek rođene bebice, naglašava Olivera Vučković Popov, koja vodi Školu roditeljstva.

Mir je ono što je neophodno svakoj ženi koja je u drugom stanju, a evidentno da čas poput ovog budućim mama uliva sigurnost, jer se sve ovo organizuje kako bi trudnice imale što lakši porođaj i brz oporavak, a potom i uživanje u prvim danima roditeljstva.