“Budi heroj svoga srca”

Ove godine Svetski dan srca se obeležava pod sloganom „BUDI HEROJ SVOGA SRCA” sa željom da se stvori globalna zajednica Heroja naših srca. Akcija povodom obeležavanja Svetskog dana srca su u Drugoj zdravstvenoj stanici i u Tehničkoj školi partnerski obeležili Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Crveni krst Kikinda.

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Kikinda su pružali zdravstveno promotivne savete i obavljali preventivne preglede u Drugoj zdravstvenoj stanici. Kakoje navela dr Ana Đurin, ZZJZ, Crveni krst, kao i Dom zdravlja preko patronažne službe su organizovali akciju merenja šećera u krvi i merenje krvnog pritiska i EKG preglede:

-Danas obeležavamo Svetski dan srca. Odaziv stanovništva je dosta dobar. Veći deo stanovništva prati i redovno koristi svoju terapiju. Kao najčešća pojedinačna dijagnoza je bila povišeni krvni pritisak, koji je registrovan kod svakog devetog pacijenta. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 51,7% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Zajedno, ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti, vodeći su uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja.

Preventiva je najbitnija, kada su bolesti srca i krvnih sudova u pitanju, tumači Đurin. Kada su sugrađani u pitanju, svest postoji, ali ne i spremnost da svoje hedonističke navike svedemo na pristojnu  meru. Samim tim smatraju da je akcija  vrlo značajna.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika , pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.