Brza saobraćajnica važna, ne samo za investitore, već i za ljude i unapređenje života

Izgradnja puta Sombor- Kikinda doprineće investicionom jačanju ova dva, ali i svih drugih mesta koja se naslanjaju na ovu brzu saobraćajnicu, a ujedno će doprineti jačanju odnosa Sombora i Kikinde na svim poljima.

BRZA SAOBRAĆAJNICA KIKINDA SOMBOR ČIJA ĆE IZGRADNJA POČETI U SEPTEMBRU PRIORITETNI JE PROJEKAT ZA KIKINDU, REKAO JE NIKOLA LUKAČ, GRADONAČELNIK. PUT SE PROJEKTUJE ZA KRETANJE VOZILA BRZINOM OD 100 KILOMETARA NA SAT, U ČETIRI VOZNE TRAKE ŠIRINE OD PO 3,5 METARA

Između Kikinde i Sombora je nepunih 130 kilometara. Ipak, saradnja ali i lično povezivanje pojedinaca između ova dva grada nije dovoljno razvijena, a razlog tome je između ostalog i loša putna povezanost. Stvari se na tom polju menjaju i to već od septembra. Za izrgadnju brze saobraćajnice između Kikinde i Sombora, tačnije od Nakova do Bačkog Brega, Vlada Republike Srbije je za ovu godinu izdvojila 100 miliona evra a plan je da saobraćajnica bude puštena u rad polovinom 2023. O značaju ove saobraćajnice govorili su u emisiji „Sučeljavanje“ Radio televizije Vojvodine, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Veoma velik strateški projekat koji će spojiti istok i zapad Autonomne pokrajine Vojvodine. To je jedna šira slika povezivanja od Temišvara ka Mađarskoj i ako se napravi krak koji bi trebalo da bude urađen, povezivanje sa Hrvatskom. Država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić apsolutno je to prepoznao, zajedno sa saradnicima, saslušao naše ideje i naravno prepoznalo se to. Spojiće ne samo Kikindu i Sombor već i ostale lokalne samouprave na tom putu, podićiće se investicioni potencijali ova dva velika grada, objašnjava Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Brza saobraćajnica je apsolutni prioritet svih nas. Ono što je bitno je se pomaci vide iz nedelje u nedelju. Sa projektantima smo u kontaktu na nedeljnom nivou, nema zastoja i sve ide tempom koji je zacrtan, kaže Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Pored brze saobraćajnice, Nikola Lukač je među najznačajnijim kapitalnim projektima čija će realizacija početi u 2021.godini izdvojio i fabriku vode. Potpisivanje ugovora očekuje nas krajem marta a potom 2,5 godine realizacije igradnje.

U martu je potpisaivanje ugovora a onda počinje da teče rok od 828 dana kada ćemo kreditom KFW banke, jednim delom donacijama i uz pomoć Vlade Republike Srbije uložiti 10 miliona evra u novu fabriku vode i nadam se da ćemo višedecenijski problem rešiti na način kako dolikuje građanima Kikinde, zaključuje Lukač.

U Kikindi je do danas završena rekonstrukcija 45 odsto vodovodne mreže, a to je izuzetno važna karika u lancu izgradnje fabrike vode. Lukač dodaje da se tu neće stati već je namera da se u selima izgrade mini postrojenja koja bi svim građanima podjednako pružila mogućnost da imaju zdravu pijaću vodu.