Bronzom se oprostila od takmičarske karijere

Marica Anđelov Al-Mahamid iz Kikinde osvojila je bronzanu medalju na Svetskom seniorskom veteranskom prvenstvu u džudou u konkurenciji 80 takmičarki. Takmičenje je održano u italijanskom gradu Olbia. Pedesetdevetogodišnja Kikinđanka poseduje crni pojas peti dan i džudo konstantno trenira od devete godine.

-Poslednje svetsko prvenstvo na kojem sam učestvovala ujedno je i najbolji završetak moje sportske takmičarske karijere. Imam 59 godina i 46 kilograma i u seniorskoj kategoriji nemam konkurenciju. Uvek se pravi miks učesnica tako da se borim sa mlađim i težim takmičarkama. Lokalna samouprava mi je mnogo pomogla plativši mi put do Italije – istakla je Marica Anđelov Al-Mahamid.

Naša sagovornica ističe da nije ni pomišljala da se bavi ovim sportom. Ipak, kako je većina njenih vršnjaka počela da trenira džudo i ona se odlučila na to.

-U početku se nisam snalazila. Nisam imala predispozicije za džudo i to me je sputavalo. Bila sam uporna i to se isplatilo jer sam sa 11 godina osvojila prvu medalju na prvenstvu Vojvodine u Novom Sadu – kaže Marica.

Usledilo je i prvenstvo države koje je obuhvatalo i džudiste iz svih republika nekadašnje Jugoslavije.

-Svaka medalja koju imam iziskivala je puno rada, truda, vremena i odricanja. Džudo je lep sport i sama reč znači nežan put. Drago mi je što sam 50 godina života posvetila sportu. To mi je pomoglo da budem vitalna i zdrava. Upravo džudou mogu da zahvalim što sam prebrodila teške momemnte u životu, jer sam samohrana majka . Puno moram da zahvalim i svojoj deci ćerki Lamis i sinovima Marsilu i Sindibatu – rekla je naša sagovornica.

Planovi ove sportistkinje su da postane nosilac crnog pojasa šesti dan, kao i da edukuje mlade. Ovo je treći put da Marica Anđelov Al-Mahamid osvaja medalju na svetskom prvenstvu i kako kaže iako je bronzana za nju sija zlatnim sjajem.