Brojanje sova utina u Kikindi

Centralni dan kikindskog „sovembra“ posvećen je brojanju sova u Kikindi. Ovaj zadatak već nekoliko godina uspešno obavlja novosadski Centar za proučavanje sova, a ovo su prvi rezultati brojanja:

-Juče smo izbrojali tačno 238 sova, što nije loša brojka, budući da je lepo vreme i da ptice nisu na trgu, ali očekujemo da će uskoro doći, kaže Milan Ružić iz Centra za proučavanje sova.

Kikinđani imaju veoma razvijenu svest o tome da je sova simbol našeg grada. Stoga i koriste priliku da konsultuju stručnjake kako bi bili što bolji domaćini ovoj vrsti ptica.

-Vaši sugrađani potvrdili su da su ljubitelji sova i prirode. Pticama mogu da pomognu tako što neće uklanjati zelenilo iz svojih bašta, neće seći drveća i neće terati svrake i vrane, jer su oni glavni „konstruktori“ gnezda za sove utine.

Za sove, ali i ostali životinjski svet postoji još jedna opasnost na koju treba skrenuti pažnju:

-Apelujem na sve da se suzdrže od korišćenja otrova u poljoprivredi. Oni su kratkoročni saveznici, ali na kraju dosta gubimo. Otrovi koji se koriste za suzbijanje glodara ne ubijaju samo njih. Tako stradaju i mačke, sove, vetruške, što je realno velika opasnost.

Praznični period donosi još jednu neminovnost koju niko ne voli, ali je govoto neizbežna, a to su petarde. One takođe ugrožavaju i sove:

-Novac za petarde je uludo bačen. One su opasne, jer neretko stradaju i deca. One su velika opasnost i za sove i ostale ptice koje borave u Kikindi. Plaše ih, rasteruju i u panici mogu da udare u staklo i stradaju. Prema nekim najavama iz policije, kazne za bacanje petardi biće i oko 100.000 dinara, što podržavamo,  zaključuje naš sagovornik.

Bez obzira na sve, građani Kikinde svesni su koliko je sova važna za ovu sredinu i da je simbol grada.