Broj nezaposlenih najmanji u protekle četiri godine

U Severnobanatskom okrugom, prema podacima Filijale NSZ trenutno je 9.085 nezaposlenih od čega je u Kikindi 3.982 osobe. U odnosu na poslednje četiri godine ovo je najmanji broj evidentiranih nezaposlenih osoba. Na teritoriji okruga taj broj smanjen je za 4.700, a u Kikindi za 1.500 osoba.

-Osnovni razlog manjeg broja nezaposlenih je zapošljavanje. Sprovodimo aktivne mere za smanjenje broja nezaposlenih koje su donele rezultate – istakla je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.

Deo nezaposlenih sa evidencije Filijale NSZ posao je našao preko Sajma zapošljavanja na kojem je uposleno 84 procenata nezaposlenih u odnosu na potrebe iskazane na sajmu, odabirom neke od aktivnih mera zapošljavanja i zbog toga što su u Kikindi otvorene nove fabrike “Mecafor” i “Zoppas”, kao i “Tisa Automotiv” u Senti gde je 50 odsto radnika iz Kikinde.

-Na svim javnim pozivima veoma brzo popunjen je maksimalan broj koji je odobren našoj Filijali. Iako pojedini javni pozivi još uvek traju nema mogućnosti da nezaposleni konkurišu. Tražili smo da nam se kvote prošire, a veliko interesovanje poslodavaca imali smo za zapošljavanje invalida – rekla je naša sagovornica.

Osim Republike i Pokrajine i Grad Kikinda opredelio je sredstva za aktivne mere zapošljavanja – za javne radove, dodala je naša sagovornica:

-Najveće interesovanje nezaposlenih i poslodavaca bilo je za javne radove, tako da smo predložili lokalnoj samoupravi da finansira ovaj program. Iz gradskog budžeta opredeljeno je 5,4 miliona dinara, a osim ustanova u gradu mogle su da konkurišu i sve mesne zajednice. Na ovaj način uposleno je 44 nezaposlenih.

Tokom leta poslodavci su najviše tražili građevinske i sezonske radnike za poljoprivredne poslove. I dalje su traženi kuvari, konobari, prodavci, vozači kamiona, knjigovođe. U planu je obuka za tržište rada uz finansijsku podršku Evropkse unije u okviru IPA projekta. Radi se o osnovnoj informatičkoj obuci i obuci za krojenje i šivenje za osobe sa invaliditetom. I ove godine Filijala NSZ finansiraće obrazovanje odraslih u osnovnim školama u Ruskom Selu i Mokrinu tako da se zainteresovani mogu prijavljivati.