„Borci za znanje“ samouvereni pred državno finale: „Bićemo prvi i najbolji“

Ono što im nije pošlo za rukom prošle godine, ispunili su ove.

Članovi Sekcije robotike i programiranja mBot robota OŠ „Jovan Popović“ uspeli su bez većih problema da se plasiraju na najviši stepen takmičenja „Bitka za znanje“.

-Dospeli smo do poziciju 30 najboljih iz Srbije i sledi nam finale. Prošli smo dva kruga. U prvom smo imali maksimalan broj bodova, u drugom smo bili poprilično dobri. Nastavićemo da radimo i dalje trudićemo se da se što bolje pokažemo u samom finalu, ističe nastavnik informatike Nemanja Vajagić.

Ekipu koja je zablistala na takmičenjima u robotici čine učenici osmog razreda Luka Đukić i Dejan Palatinuš i sedmak Igor Ćirić, koji su u potpunosti posvećeni programiranju i ova školska obaveza nije im teško pala. Svako od njih imao je svoju ulogu.

-Dopunjujemo se kod kuće, tako što radimo i vežbamo. Kad dođemo u školu, nastavnik nas proveri da li smo sve dobro uradili. Ako jesmo, odemo na takmičenje i sve uradimo kako treba, kaže Đukić.

 

Takmičenje je održano u Novom Sadu i izgledalo je ovako:

Prvo dobijemo zadatak na papiru koji treba da pratimo na programu. Kada uradimo sve po zadatku, to ubacujemo u robota i onda ga on ispunjava po stazi. Zadaci su vremenski i najvažnije je da se prati putanja robota, objašnjava Ćirić.

Najizazovniji deo bio je pamćenje kodova i algoritama. Da bi bili najbolji, važno je da se zadatak obavi što preciznije i brže. U finale ulaze sa mnogo samopouzdanja.

-Pa naravno da ćemo mi biti prvi, tu nema pitanja. Bićemo najbolji, ponosno ističe Đukić.

Poslednja borba u takmičenju „Bitka za znanje“ biće održana 28. aprila u Beogradu, gde će tri samouverena borca pokazati svu raskoš svoga dara.