Borba za prava radnika nastavlja se i dalje, tvrde u SSSS

Praznik rada obeležava se sutra širom sveta. Svoje korene vuče od 1886. godine, kada su se radnici u Čikagu izborili za osmočasovno radno vreme. Kao i svake godine, Savez samostalnih sindikata Srbije izdao je proglas povodom 1. maja, a njemu je najviše pažnje posvećeno mladim ljudima koji odlaze na rad u inostranstvo. Prema rečima Ilije Drljića, predsednika SSS za Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac on je nastavak prošlogodišnje priče da privreda ustane, a mladi da ostanu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Po mojoj proceni, ovo je možda najemotivniji proglas. Svesni smo trenutne situcije i da su mladi ljudi koji vole svoju zemlju prinuđeni da je napuštaju. Sutrašnjom šetnjom u Beogradu želimo da pošaljemo poruku pre svega poslodavcima, a onda i Vladi Republike Srbije, da se stvore mnogo bolji uslovi, da se radi na korekciji minimalne i ostalih zarada kako bismo na sve moguće načine zaustavili odliv kadrova iz Srbije.

Pored mladih, sindikat se u svom proglasu osvrnuo i na one koji odlaze u penziju tačnije na Zakon o penzionom i invaldskom osiguranju.

-Zakon ima dosta nelogičnosti. Dolazimo u situaciju da neko sa 65 godina života i 30,35 godina staža ima veću penziju od onoga sa 40 godina staža i 60 godina starosti. Umanjenje penzija je i do 20 procenata. Jedino oni koji imaju beneficirani radni staž i rade u otežanim uslovima nemaju manje penzije. Dobili smo obećanja od ministra da će ta nepravda biti ispravljena – kaže Drljić.

Privredna situaciji u Kikindi umnogome je bolja u odnosu na pre godinu dana. Dolaskom investitora otvaraju se nova radna mesta, a radnici su se sindikalno organizovali u nekoliko novih firmi.

-Osnovali smo sindikalnu organizaciju u senćanskoj firmi “Tisa automotiv”. To je najveće preduzeće u severnom Banatu jer zapošljava 2.000 radnika od kojih je 700 Kikinđana. Posle dugih pregovora sa njima smo napravili partnerski odnos – istakao je Ilij Drljić.

Naš sagovornik ističe da će ovu godinu obeležiti formiranje socijalno-ekonomskih saveta. Ubrzano se radi na formiranju ovog tela u Kikindi koje bi trebalo da zaživi u drugoj polovini godine. Socijalno-ekonomski savet ima devet članova od kojih su po troje iz Unije poslodavaca, lokalne samouprave i sindikata.