Borba protiv dijebetesa dugoročan i sveobuhvatan proces

U Kulturnom centru održana je 27. Godišnja skupština kikindskog Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Članovi ovog udruženja rezimirali su aktivnosti iz proteklog perioda i razgovarali o ključnim aspektima svog rada.

Dijabetes je pošast savremenog društva. U Srbiji ima oko 700.000 dijabetičara, na teritoriji Vojvodine 300.000, a u Kikindi oko 5.000 pati od ove bolesti. Šećerna bolest je tihi ubica, koji kroz duži vremenski period dovodi do još većih zdravstvenih komplikacija.

-Problemi dijabetičara su u osnovi svugde identični. Da bi se borili protiv ovog oboljenja, važno je promeniti životni stil i navike, mišljenja je dr Slobodan Kalinić, predstednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kikinda.

Iako se nekad dijebates smatrao za bolest starije dobi, u poslednje vreme javlja se i kod dece i mladih. To se dešava zbog neprimerene ishrane, gojaznosti i smanjene fizičke aktivnosti. Naredne akcije Društva za borbu protiv šećerne bolesti biće usmerene, kao i do sada, na edukaciju i prevenciju.