Bolnica izdala deo hladnjače

Pacijent koji premine u Opštoj bolnici u Kikindi smešta se u prosekturu odnosno mrtvačnicu. Telo može da bude u hladnjači 24 sata bez nadoknade i za to vreme porodica ima obavezu da pronađe pogrebno preduzeće koje će ga preuzeti. Ukupni kapacitet hladnjače je četiri tela.

-U zadnjih godinu dana bilo je raznih priča o mogućim mahinacijama u vezi lobiranja za pojedine pogrebne službe i druge. U cilju dovođenja poslovanja ovog segmenta u red i ostvarivanja prihoda izdaćemo polovinu kapaciteta hladnjače – istakao je dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice.

Jedina pogrebna služba koja se javila na konkurs je “Flora” kojoj je prostor pripao za mesečnu nadoknadu od 800 evra. Zadatak zakupca je da održava postojeće stanje u hladnjači.

-Po novom Zakonu, koliko sam obavešten, pogrebnik je dužan da ima hladnjaču. Pogrebno preduzeće “Flora” zakupila je deo hladnjače, a usvojen je i njihov predlog da se ona nadogradi. Sada će se ostale pogrebne službe dogovarati sa “Florom” o svemu što je vezano za hladnjaču – rekao je dr Stojisavljević.

Dr Stojisavljević ističe da će novac od zakupa biti utrošen na kupovinu instrumenata, posteljine i svega neophodnog za Bolnicu. U proteklom periodu sa jednom firmom organizovana je i prodaja sekundarnih sirovina koje postoje u ovoj ustanovi kako bi se ostvarila što veća sopstvena sredstva. I ovaj novac trošiće se na tekuće potrepštine.