Bolnica dobija rentgen aparat, a očekuje se i novi CT

Opšta bolnica u Kikindi uskoro će dobiti novi rentgen aparat, jer je postojeći star 39 godina. Za novu medicinsku opremu sredstva su odobrena od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.Teneder je raspisan za analogni rentegen aparat sa plafonskim vešanjem. Na javnoj nabavci najjefitniju ponudu dala je firma “Šimacu” u iznosu od 6,1 milion dinara, ali se drugi ponuđač firma “Medikum” žalila , tako da se čeka da prođe rok žalbe kako bi se aparat montirao. Nadležni Pokrajinski sekretarijat za ovu namenu uplatio je Bolnici 10 miliona dinara.
-Bolnica u ovom momemntu nema vremena za čekanje jer vrlo brzo očekujemo da se završi sudski spor sa “Srbijagasom” tako da će sva sredstva koja imamo na računu otići za plaćanje gasa. Stoga želimo da se javna nabavka što pre završi kako sredstva za kupovinu rentgena ne bi bila blokirana – istakao je dr Mirko Stojisavljević. v.d. direktor Opšte bolnice.


Pored rentgen aparata Bolnici je preko potreban CT koji se često kvari, a poravke su skupe. Postojeći aparat dobijen je kao repariran iz pančevačke Bolnice, tako da u ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju da je krajnje vreme da u Kikindu stigne novi CT.U toku je konkurs Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo za sredstva namenjena kupovini pomenutog aparata i u Bolnici očekuju pozitivan ishod.
Bolnica je kod republičkih organa konkurisala za dobijanje sredstava za rekonstrukciju sanitarnih čvorova, fasada i izmenu režima rada u kotlarnici.
U kikindskoj zdravstvenoj ustanovi nedavno je po prvi put urađena laparskopska operacija karcinoma što bio trebalo da postane redovna operativna mera.