Bolnica dobija opremu za operaciju katarkte

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Opštoj bolnici u Kikindi dodeljeno je 40,2 milona dinara za kupovinu opreme i medicinskog aparata. Od te sume blizu 30 miliona dinara biće izdvojeno za kupovinu opreme za operaciju katarakte.

 

 

 

 

 

 

 

-Operacija katarakte mislim da nikada nije rađena u kikindskoj Bolnici. Instrumenti i oprema na Oftalmološkom odeljnju su zastareli tako da u dijagnostici više pomaže iuskustvo lekara nego medicinska oprema koja trenutno postoji – objašnjava dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice.

U Bolnici trenutno rade dva oftalmologa, a treća doktorka je na specijalizaciji. Pošto oprema stigne počeće nihova obuka. Na operaciju katarakte u Srbiji se u proseku čeka 254 dana.

-Do kraja godine mogli bismo početi sa ovim operacijama. Godišnje od 100 do 120 pacijenta šaljemo na operaciju katarkte što nije mali broj. Ambulante će raditi svakodnevno, a operacije bi se izvodile određenim danima tako da će građani moći da urade preglede – kaže dr Stojisavljević.

Nešto više od deset miliona dinara za kupovinu mobilnog rendgen aparata sa dva bezična flet panel detektora. Naš sagovornik dodaje da je postojeći aparat star i dotrajao. Osim pomenutog od firme “Mecafor” očekuje se oftalmoskop za očne preglede vredan 7.260 evra.

Bolnica je dobila i donaciju, pet LCD televizora od apoteke “Ki Farm” koja je pokazala svoju društvenu odgovornost.

Želeli smo da upotpunimo bolnički sadržaj. Televizori će , nadam se pomoći da oporavak pacijenta prođe brže i sadržajnije

Želeli smo da upotpunimo bolnički sadržaj. Televizori će , nadam se pomoći da oporavak pacijenta prođe brže i sadržajnije – rekla je Mirjana Isakov iz apoteke “Ki Farm”

Zahvaljujući se na donaciji vrednoj 100.000 dinara dr Stojisavljević istakao je da će televizori biti na Internom odeljenju i hemodijalizi i dodao da će pomoći da pacijentima brže prođe vreme dok su u Bolnici.