Bogdan: Gradska skupština kao kuća demokratije

Do sada je održano osam sednica aktuelnog saziva skupštine grada. Zbog epidemiološke situacije, zasedanja su izmeštena iz svečane sale u gradskoj kući prvo u halu SC “Jezero”, da bi poslednja sednica bila održana u sali Narodnog pozorišta. Gde će se naredne sednice održavati zavisiće od važećih mera i epidemiološke situacije, rekao je predsednik gradske skupštine Mladen Bogdan gostujući u emisiji “Rezervisano” i ističe da se od izbora na tu funkciju rukovodio željom da lokalni parlament bude mesto konstruktivne rasprave .

-Od izbora na ovu funkciju, rukovodio sam se načelom da parlament bude kuća demokratije, i da skupštinu vodim na najdemokratskiji način. Zbog toga smo i odlučili da već na drugoj sednici usvojimo novi Poslovnik skupštine grada za koji smo dobili pohvale od svih predstavnika u lokalnom parlamentu- kaže Bogdan.

Novi Poslovnik zajedno sa Statutom grada objedinjeno su izdati kako bi bili dostupniji i prijemčivi pre svega svima koji učestvuju u radu skupštine. Njen sastav je takav da je čini 28 predstavnika odborničke grupe Aleksandar Vučić, četiri odborničke grupe SPS i dva odborničke grupe SVM. U redovima opozicije koju čini pet odbornika, nema odborničkih grupa, nakon što je jedan predstavnik sa liste “Naše malo mesto” odlučio da istupa samostalno. Bogdan ukazuje da je, kao predstavnik Srpske napredne stranke, zadovoljan aktivnostima te odborničke grupe, kao i angažovanjem i učešćem funkcionera u radu lokalnog parlamenta. Formirano je i 15 skupštinskih radnih tela pri čemu se , ističe Bogdan, vodilo računa da opozicija bude zastupljena više od propisanih kvota, što je i naišlo na njihove pohvale.

Članstvo u odborima je predviđeno tako da bude srazmerno broju osvojenih glasova. Mi smo počeli da razmišljamo da bi bilo dobro, da iako imamo ogromnu većinu, da to ne bude toliko izraženo i u skupštinskim odborima, nego da broj svojih mesta smanjimo, a da povećamo broj predstavnika opozicije i drugih odborničkih grupa.

Nakon što se iscrpi dnevni red sednice, slede odbornička pitanja iz različitih oblasti, a Bogdan ukazuje da kao predsedavajući, nastoji da sva pravovremeno dobiju odgovore.

Odgovori na odbornička pitanja moraju biti jasni, direktni i koncizni.  Dobili smo pohvale od odborničkih grupa da se odgovori dostavljaju pravovremeno, najčešće to bude zajedno sa materijalom koji se dostavlja za narednu sednicu.

Kako je u gradskoj vlasti aktivan i u oblasti socijalne politike, naš sagovornik potvrđuje da će uskoro biti formirana Kancelarija za smanjenje siromaštva kako bi pomogla sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe, a određenu pomoć ne mogu da ostvare preko institucija koje su u nadležnosti resornog Ministarstva.

-Građani će moći da ostvare pomoć u naturi kao što je bio ogrev, zatim popusti za struju i gas. Imamo ideju da uvedemo popuste za vodu što nije postojalo. Trudićemo se da uvedemo nešto što je vezano za prigradski prevoz socijalno ugroženih lica. Imamo dosta dobrih ideja koje će moći da se ostvare, samo je potrebno pravno da ih uklopimo, potrebno je korigovati gradsku Odluku o socijalnoj zaštiti. Očekujem da ćemo to uraditi u kratkom roku.

Bogdan ukazuje da su u budžetu grada prvi put izdvojena sredstva za pomoć parovima u procesu vantelesne oplodnje. Kada je reč o budućem Prihvatilištu za beskućnike i žrtve nasilja, naš sagovornik napominje da će njegovi korisnici biti sve lokalne samouprave u Severnobanatskom okrugu, a da je za početak rada potrebno dobijanje licence od resornog Ministarstva.