Bogata arheološka nalazišta

Arheolozi sa Instituta Biosens, studenti sa beogradskog Filozofskog fakulteta, smer areholog, kao i studentkinja sa Univerziteta u Mičigenu zajedno sa direktoricom Narodnog muzeja Lidijom Milašinović bili su gosti gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača u Gradskoj kući. Narodni muzej trenutno vodi dva arheološka lokaliteta Gradište u Iđošu i nekropola u Mokrinu.

Jugoslav Pendić, istraživač sa novosadskog Instituta Biosens i rukovodilac terenskih istraživanja na nekropoli kod Mokrina dodao je da je pronađen grob novijeg datuma.

Gradonačelnik Lukač istakao je da će grad podržati ova istraživanja.

-Kikinda je čuvena po arheološkim lokalitetima i ponosan sam to. I grad i država daće sve od sebe da podre ove projekte. Važno je da se istraži ko je sve živeo na ovom području. Siguran sam da ćemo uspeti u narednom periodu da iskoristimo arheološki potencijal koji imamo kako bi se još više u svetu čulo za naš grad – kazao je Nikola Lukač

U neposrednoj blizini Mokrina postoji još jedan arheološki lokalitet za koji se čeka dozvola. On je iz perioda praistorije i nije nigde evidentiran.Plan je da se ovde započnu preliminarna ispitivanja.