Blitva, da li je i koliko je često imamo na jelovniku?

Zbog toga što sadrži veliku količinu gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za lečenje malokrvnosti, a svojim lekovitim sastojcima poboljšava cirkulaciju i smanjuje visok krvni pritisak. Baš tu biljku, Kikinđani često mogu da pronađu na kikindskoj pijaci, za koju trgovci traže 50 dinara za vezu.

Mogu da pronađu, ali retko ko zna sva lekovita svojstva ovog zelenog lišća. Najčešće se opredeljujemo za nešto što nije produkt ovog ravničarskeog područja i posežemo za nekim biljem koje najboljen uspeva u dalekom Meksiku, ili u Sibiru, a sve radi one stare „Sve što je tuđe često je i lepše“.

Ali ne mora baš tako da bude. Recimo, eto blitva, kako objašnjava sugrađanin Boško Hrnjak, baš ta biljka je njega i njegovu porodicu othranila:

-Ovo je sve prirodno, nema hemije na sebi. Blitva je korisna, dobro je imati je na jelovniku. Zdrava je i preporučuje se da bude često u tanjiru.

Sugrađani, oni koji znaju da se bavim proizvodnjom blitve već 20 godina dolaze redovno. Vole ukus i aromu ove biljke. Moji roditelji, većina u  u mom kraju najčešće su pripremali jela baš od kopra, blitve, spanaća. Ja je volim, preporučujem ovakvu ishranu i za bebe i malu decu.

 

Kikinđani nisu naročito otvoreni za konzumiranje ove biljke, ali mirođiji u većini slučajeva daju prednost. Konzumiranje blitve može sprečiti ili pomoći u lečenju mnogih bolesti oka, kao što su gubitak vida, noćno slepilo, katarakta ili glaukom.

Takođe, blitva pomaže oku da se izbori sa bakterijskim infekcijama, kao što je konjuktivitis. Jedino osobe koje imaju probleme sa kamenom u bubrezima, trebalo bi da budu obazrive prilikom konzumiranja ove biljke. Danas zatičemo i dobru ponudu cveča i to onih uvek rado kupovanih gladiola po ceni od 30 dinara, pa sve do neobičnog i vrlo zanimljivog lizijantusa, sa mnoštvom belih cvetova, a grana staje 100 dinara.

Osim ovih bijaka na zelenij pijaci je poslednjih dana vrlo dobra ponuda paradajza po ceni od 60, 90 pa i 110 dinara, krastavac je prodavan po ceni od 40 do 60 dinara, crni luk od 50 do 80, krompir u većini slučajeva 50 dinara, beli luk 250, boranija 150 dinara, list zeleni 20, dok je veza zeleni 100 dinara. Veza šargarepe, mlade ovojulske staje 70 dinara. Paprika za punjenje danas je prodavana po ceni od 130 dinara, dok je kukuruz šećerac prodavan po ceni od 40 dinara komad.

 

Voćna ponuda raskošno ovobanatska. Šljive 45 dinara, breskeva od 50 do 70 ili one slstke, preslatke takozvane „Peglane breskve“prodavane su po cveni od 100 dinara.

Kajsije su stajale 70 dinara, jabuke od 35 do 50, dinje 60 i lubenice, kako obećavaju trgovci koji su verovatno upoznali holivudske pevače i glumce pa mogu da porede, danas su izneli lubenice, koje su slatke kao Dženifer Lopez.