Blago poboljšanje epidemiološke situacije u Kikindi

Epidemiološka situacija u Kikindi je i dalje nepovoljna, ali sa blagom tendencijom poboljšanja. Broj aktivnih slučajeva infekcije kovid-19 je 120, isti kao i juče jer je u protekla 24 sata registrovano troje novozaraženih, dok je isto toliko i izlečenih sugrađana.

Prethodne nedelje smo imali 137 i 140 aktivnih slučajeva. Dakle, spušta se epidemijska kriva, ali postepeno. Rezultata ima, ali oprez mora da postoji i opuštanja ne sme da bude– ističe direktorka kikindskog Zavoda za javno zdravlje, epidemiolog Sandra Radlović.
Na teritoriji Grada Kikinde do sada je obolelo 17 dece, od kojih je šestoro izlečeno, a jedanaestoro je na kućnom lečenju. Sva deca su sa blagom kliničkom slikom.

Pad broja novozaraženih kao i aktivnih slučajeva na teritoriji Grada Kikinde je evidentan, ali su oscilacije moguće i dešavaju se na dnevnom nivou.Upravo takva jedna oscilacija proteklih dana, privukla je pažnju vladinog Kriznog štaba zbog čega je pomenuto da u Kikindi postoji blagi skok novozaraženih. Na sreću, reč je o malim brojevima

Ako smo jedan dan imali tri novozaražena, a sledećeg osam, to jeste povećanje od 300 odsto, ali to nije zabrinjavajuće. Nama je bio cilj da pad broja novozaraženih bude ispod 10.

Doktorka Sandra Radlović ističe da smo dostigli cilj da broj novozaraženih na dnevnom nivou bude jednocifren, a da je sada cilj da on bude ispod pet, i potom da se smanjuje do nule.
-Spuštanje epidemijske krive ne ide brzo, ali je važno da istrajemo i poštujemo mere prevencije nošenje maske, pranje i dezinfekcija ruku, fizička distanca, provetravanje prostorija- apelovala je dr Radlović ukazujući da bi povoljniju situaciju moglo da preokrene jedno veće slavlje odnosno okupljanje većeg broja ljudi koje bi doprinelo širenju zaraze.
Smanjuje se broj prvih pregleda u kovid ambulantama kao i broj pacijenata na bolničkom prijemu. U Opštoj bolnici Kikinda, juče je bilo hospitalizovano 15 pacijenata obolelih od kovida-19, što je takođe manji broj u odnosu na prethodni period.

Poboljšanje epidemiološke situacije otvara temu relaksiranja mera, a ono će se sprovoditi postepeno. Uskoro se očekuje otvaranje bazena, ali uz ograničen broj posetilaca i poštovanje naloženih mera.

Dali smo predlog mera kako će se, u periodu kada se otvori bazen, ponašati kupači, kao i zaposleni.  Broj posetilaca biće ograničen. Čekamo rezultate bakteriološke i hemijske analize vode i onda će se bazen pustiti u rad.

Pored Kikinde, ZZJZ prati situaciju i u još pet opština Severnobanatskog okruga. U njima je broj aktivnih slučajeva znatno manji nego u Kikindi- u Senti ih je pet, u Novom Kneževcu i Čoki po dva, a u Adi i Kanjiži po jedan.