Bivšim radnicima „Trikotaže“ predočeno rešenje za naplatu zaostalih zarada

Više desetina radnika nekadašnjeg Društvenog preduzeća „Trikotaža“ prisustvovalo je prezentaciji Udruženja bivših radnika fabrika u stečaju „Solidarnost“ iz Kule. Tokom stečaja zaposleni nisu uspeli da naplate minimalne zarade, a ovom prilikom informisali su o proceduri pokretanja postupka naplate potraživanja.

-Oni koji su tužili opštinskom sudu ili su direktno predali, gde je direktor priznao Privrednom sudu priznao neisplaćene zarade, moći će da dobiju glavni dug i kamatu. Sve ovo isključivo važi za preduzeća i firme koje su u većinskom vlasništvu države, kaže Danilo Obradović, predsednik Udruženja „Solidarnost“.

To se radi putem ustavne žalbe i uz odluku Suda za ljudska prava u Strazburu, dodaje on.

-Prvi koraci su da se sve presude i zaključni listovi iz privrednih sudova skupe i uz fotokopije ličnih dokumenata i žiro računa predaju advokatu. Sva dokumentacija podnosi se Ustavnom sudu. Ova institucija je prilično opterećena, ali očekuje se da u roku od šest do osam meseci sve bude rešeno.

Obradović naglašava da je ovaj postupak besplatan za radnike:

-Kada se dobiju para, plaća se advokatskoj kancelariji 12 odsto. Pre samog postupka i tokom procedure radnici neće imati nikakve novčane troškove.

Bivši radnici „Trikotaže“ sa kojima smo razgovarali imali su drugačiji pogled na sam stečajni postupak, ali i mišljenje o tome koliko je ovo rešenje realno. Gorica Kapunac radila je u „Trikotaži“ 31 godinu. Radni staž je uplaćen, a zarade od dve godine nisu. To je uticalo i na sadašnju visinu penzije:

-Ako su obećali i ako su dobile i druge firme, moraćemo onda i mi. Posle 10 godina ko čeka dočeka. Nikad nije kasno. Nije to neki novac, inflacija je dosta toga „pojela“, ali bolje išta nego ništa.

Dušica Mađar takođe je više od 30 godina i čitav radni vek provela u „Trikotaži“. Kako istče, njena generacija oštećena je po svakoj osnovi. Plate nisu primali sigurno oko godinu i po dana. Bilo je meseci kada su radili bez i jednog slobodnog dana:

-Nije ništa plaćeno, a mi smo bili prinuđeni da tužimo. Kada su nas poslali na Biro rada, dobili smo rešenja za otpremnine koje je trebalo da dobijemo posle godinu dana. To se nije desilo, a na Birou nisu znali kako da nas isplaćuju. Davali su nam mizeriju od 3.000 dinara. Ako Udruženje „Solidarnost“ može da ostvari to što kaže, mi ćemo pristati na to.

Prezentaciji je prisustvovao i poslednji direktor „Trikotaže“ pre stečaja Dragomir Terzin. On pomalo pesimistično gleda na sve što je danas čuo:

-Narod se nada da će dobiti nešto, međutim, čisto sumnjam. Stečaj je rađen sistemski, mi smo tužili pre toga„Trikotažu“, sudske odluke postoje. Tu je moguće da se nešto dobije, a sve ostalo je malo verovatno.

U Udruženju „Solidarnost“ kažu da bi radnici „Trikotaže“ mogli da dobiju neisplaćene zarade, jer pozitivna iskustva već postoje u Leksovcu i Nišu. Podsećamo, nekadađnje DP „Trikotaža“ otišlo je u stečaj pre 10 godina, a u njemu je bilo zaposleno više od 300 radnika među kojima je oko 140 ostalo bez zarada. Iz Saveza samostalnih sindikata za Grad Kikindu i optine, koji je i organizator prezentacije, apeluju na sve radnike da se priključe postupku, jer je ovo poslednja šansa za tako nešto.