Novozelandski pisac Bil Dirin u Kikindi u sredu: Predstaviće roman “Pelet”

Novozelandski pisac Bil Dirin u Kikindi u sredu: Predstaviće roman “Pelet”

Novozelandski pisac Bil Dirin biće gost Partizanske knjige u sredu, 13. novembra. Sa početkom u 20 sati, Dirin će u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ predstaviti svoj roman „Pelen“ koji je Partizanska knjiga objavila ove godine u prevodu Milana Pupezina.

Bil Dirin rođen je 1957. godine u Krajstčerču, na Novom Zelandu. Kao pisac, izvođač i nezavisni istraživač objavljivao je u različitim žanrovima i snimio muzičke albume s mnogobrojnim saradnicima. Neko vreme živeo je u Evropi, pre nego što se vratio na Novi Zeland.

Spisateljsku stipendiju Univerziteta „Majkl King” u Oklandu dobio je 2010. godine. Celovečernji dokumentarni film u režiji Sajmona Ogstona Bil Dirin, sećanje na druge, snimljen je 2017. godine. U njemu je dat pregled Dirinove četrdesetogodišnje karijere u pozorištu, izvođačkim umetnostima i muzici.

U romanu „Pelen“, Dirin kao gost izdaleka piše poslanicu o nama samima, Evropljanima, čak Evropljanima Balkancima, služeći se pritom svim raspoloživim evropskim poetičkim sredstvima i inovacijama. Ova autohtona, poreklom data izmeštenost autora u odnosu na okruženje Dirinov rezultat čini, ipak, novozelandskim i vreme je došlo da se s još jednim od ovakvih rezultata upoznamo. Pravo vreme prave književnosti.