Biciklistička staza do Nakova dobija solarnu led rasvetu i video nadzor. Ove godine i rekonstrukcija dela puta

Biciklistička staza do Nakova dobija solarnu led rasvetu i video nadzor. Ove godine i rekonstrukcija dela puta

Duž cele biciklističke staze od Kikinde do Nakova u toku je postavljanje solarne led rasvete, a većoj bezbednosti učesnika u saobraćaju doprineće i video nadzor. Ova ulaganja predviđena su prekograničnim projektom sa Rumunijom “Unapređenje povezanosti Banata 2” zahvaljujući kojem će, ove godine, uslediti i početak rekonstrukcije državnog puta do Nakova, u dužini od 1,8 kilometara.

-Predviđeno je da bude postavljeno 280 stubova, kojim će ova staza dobiti novi nivo bezbednosti, a osim rasvete predviđen je i video nadzor kako bi maksimalno povećali bezbednost na ovoj trasi- navodi član Gradskog veća Saša Tanackov i dodaje da je saobraćanjem biciklista mimo trase državnog puta smanjen broj saobraćajnih incidenata.

-U okviru istog projekta tokom ove godine planirana je rekonstrukcija puta prema granici sa Rumunijom. Biće u potpunosti rekonstruisano 1,8 km puta. Vode se razgovori sa “Putevima Srbije” koji su vodeći partner na ovom projektu da i ostatak trase od oko 6km bude urađeno.

Kako navodi Tanackov, u narednom ciklusu prekogranične saradnje koji se odnosi na period od 2021. do 2027. godine, planiran je veliki infrastrukturni projekat koji obuhvata izgradnju biciklističkih staza u Kikindi i Novoj Crnji. Projekat koji je dobio najviše ocene, čeka “zeleno svetlo” Evropske komisije.

-Zajedno sa “Putevima Srbije”, Regionalnim centrom za razvoj Banat iz Zrenjanina i opštinom Žombolj trebalo bi da radimo na tom projektu. Na teritoriji grada Kikinde trebalo bi da bude izgrađeno 6,1km biciklističkih staza koje će pratiti trasu ovog državnog puta, a na teritoriji opštine Nova Crnja, od graničnog prelaza Srpska Crnja-Žombolj, pa do naseljenog mesta Nova Crnja takođe biciklistička staza koja prati trasu državnog puta. Time bismo napravili jedan biciklistički prsten u okviru Eurovelo trase biciklističkih tura i postali zanimljiviji za sve one koji biciklima putuju kroz Evropu-zaključuje Tanackov.

Postavljanje rasvete trebalo bi da se završi do kraja marta. Ukupna vrednost projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2” je 645.000 evra.