Biblioteci odobreno 4,8 miliona dinara

Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” na konkursu Ministarstva kulture i informisanja odobreno je 4,8 miliona dinara. Za restauraciju enterijera zgrade biće izdvojeno tri miliona , a za projekat “E-čitaonica” 1,8 miliona dinara.

-Rekonstrukcija podova koštaće tri miliona dinara. Srediće se podovi u prostorijama do ulice, u starom delu zgrade. Uređenje podova je važno jer su oni u istoj meri oštećeni kao i tavanica. Ovim sredstvima nije predviđena adaptacija poda u hodniku, ali čekamo rezultate sa još nekih konkursa, tako da nije isključeno da ćemo i za ove radove obezbediti novac – istakla je Radmila Perović, direktorica Narodne biblioteke “Jovan Popović”.

Elektronska odnosno E-čitaonica biće smeštena u delu zgrade u kojem se do sada nalazilo Dečije odeljenje.

-U čitaonici će biti 15 stolova i isto toliko računara, multimedijalna tabla, projektor. Projektom je predviđeno i postavljanje polica za stručnu literaturu. U osnovi će to biti čitaonica, ali će u ovom prostoru moći da se organizuju i razni drugi sadržaji – istakla je direktorica Biblioteke.

U Narodnoj biblioteci u toku je rekonstrukcija tavanice i zamena postojećih strujnih instalacija. Sredstva za radove, 12,5 miliona dinara, dobijena su na konkursu Ministarstva kulture u okviru programa “Gradovi u fokusu”.

-Radovi teku po planu. Rok za završetak je 90 dana , tako da bi trebalo da se završe u avgustu – kaže Radmila Perović.

Kada se rekonstruiše tavanica, zamene strujne instalacije i urede podovi zgrada Biblioteke će biti potpuno adaptirana, tako da u narednom periodu neće biti neophodna veća ulaganja. Očekivanja su da se svi radovi da se završe krajem godine.