Bez šećerne repe na parcelama “Almex Kinđe”

U ponedeljak u večernjim satima Kikindu i okolinu zahvatio je pljusak, a potom i led veličine lešnika. Najviše kiše u vrlo kratkom roku, zabeleženo je na prostoru poljoprivrednog preduzeća “Almex Kinđa”.

-Sve zajedno kiša i led doveli su do toga da dobijem oko 80 litara kiše po kvadratnom metru. Led smo lopatama mogli da uklanjamo. Na njivama ima malo štete. Odradili smo zatvaranje brazde kako bi sačuvali vlagu za prolećnu setvu i na ovim parcelama leži voda, tako da ćemo ovaj posao morati da ponovimo. Sva sreća pa nema useva u ataru, osim ozimih kultura – istakao je Dragan Malešević, rukovodilac sektora “Almex Kinđa”.

Tokom jeseni na površini od oko 100 hektara posejana je pšenica i ječam.Ozimi usevi seju se samo zbog slame koja nam treba za farmu krava.Naš sagovornik ističe da se plan prolećne setve menjao više puta tokom zime. On se pravi u zavisnosti od cene krajnjeg proizvoda.

-Novina je što ove godine nećemo sejati šećernu repu. Razlog tome je cena koja je za 30 procenata niža u odnosu na prošlu godinu – objasnio je Malešević.

Većina zemlje koja je u posedu ove firme je u zalivnom sistemu.

-Oko 900 hektara je u zalivnom sistemu tako da ćemo na tim parcelama sejati semenski kukuru i semensku soju – istakao je Dragan Malešević.

Zaposleni na “Almex Kinđi” obrađuju oko 1.100 hektara parcela.