Bez posla u Livnici “Cimos” ostaće 60 radnika

Grupu “Cimos”, pa i Livnicu u Kikindi pre nekoliko meseci kupio italijanski investicioni fond Palladio Finanziaria iz Vinćence. U kikindskoj fabrici rade tri pogona “Insert”, “Metalac” i “Lira” u kojima je bilo oko 600 zaposlenih.

-Imamo informaciju da će bez posla u Livnici “Cimos” ostati 60 radnika. Od tog broja oko 90 procenta njih odlazi dobrovoljno, a 10 odsto nije. Nakon njihovog odlaska u ovoj fabrici ostaće svega 520 radnika. Vlasnička struktura u fabrici je promenjena ali je na njenom čelu ostalo poslovodstvo sa kojim imamo saradnju. Nadam se da su ova otpuštanja kraj za ovu godinu – istakao je Ilija Drljić, predsednik SSS za Kikindu i više opština.

Predstavnici sindikata najveće kikindske fabrike još uvek nisu imali priliku da razgovaraju sa novim vlasnicima, ali očekuju to u narednom periodu. Radnici koji odlaze iz fabrike kao tehnološki višak dobiće otpremninu od 150 evra po godini staža. U Savezu samostalnih sindikata za Kikindu, Čoku i Novi Kneževac osvrnuli su se i na tešku situaciju u kojoj se nalazi Apotekarska ustanova “Kikinda”.

-Situacija je komplikovana u smislu potraživanja koja postoje. Račun je u blokadi 181 dan, a blokiran je za iznos od oko 30 miliona dinara. Zajedno sa lokalnom samoupravom sarađujemo po pitanju rešavanja ovog problema. Ovde je situacija kompleksna jer je potrebna reorganizacija, kao i socijalni program uz poštovanje činjenice da zaposlenima nije isplaćeno šest zarada – rekao je Drljić.

Najveći problem je nedostatak zakonske regulative koja bi omogućila da apoteke imaju privatnog partnera.

-Predložili smo gradonačelniku da održimo sastanak kako bi se zajedničkim snagama došlo do najboljeg rešenja. Očekujemo predlog reorganizacije Apotekarske ustanove – dodao je Ilija Drljić.

U Apotekarskoj ustanovi “Kikinda” trenutno je 32 zaposlenih od kojih je petoro na bolovanju.