Bespravna seča drva kod Motela “Šumica”

Zaposleni u Poljočuvarskoj službi, na osnovu anonimne prijave građana, zatekli su drvokradice u blizini nekadašnjeg Motela “Šumica”. Kako ističu u ovoj službi drva su posečena kako bi bila prodata kao ogrev.

-Zatekli smo osobu koja je u zaprežno vozilo utvarala stablo koje je bilo isečeno na dužinu od jednog metra. Ostali koji su takođe usčestvovali u bespravnoj seči uspeli su da pobegnu. Obavestili smo policiju koja je preuzela nadležnost tako da su podneli prijave i počeli zakonsko gonjenje. Posečen je hrast lužnjak star između 30 i 40 godina, a šteta je nenadoknadiva – kaže Dragan Jevđević, poljočuvar.

Ovo je prvi slučaj da poljočuvari zateknu drvokradice u leto. Najviše bespravne seče ima u kasnim jesenjim i ranim zimskim mesecima.

-Na ovoj lokaciji u prethodnom periodu posečeno je desetak stabala. Veći deo drva smo zatekli, dok je najveći broj onih koji bespravno seku drva i procesuiran.Poljočuvarska služba može da podnese samo prekršajnu prijavu – istakao je Jevđević.

Počinioce koje zateknu na delu poljočuvari mogu da legitimišu i fotografišu, kao i da ih zadrže dok ne dođe policija. U Policijskoj uprava u Kikindi od januara do danas, evidentirano je ukupno 17 šumskih krađa. Trojica muškaraca uhvaćena su na delu, dok su sekli drva, a policija je protiv izvršioca podnela krivične prijave.

-Nas je malo u odnosu na površinu koju pokrivamo. Ipak, zahvaljujući građanima uspevamo da reagujemo i da počionioce zateknemo na delu i procesuiramo. Očekujem da ćemo u narednom periodu nabaviti opremu koja će nam pomoći da budemo još efikasniji – rekao je naš sagovornik.

I takozvana šumica “Galad” često je na meti drvokradica, kao i Simićev salaš

Kazna za počionice za bilo koji prekršaj poljske štete do nedavno je bila oko 5.000 dinara, a sada je povećana na 25.000 dinara.