Bespravno posečeno 30 stabala hrasta

Bespravno posečeno 30 stabala hrasta

Bespravna seča stabala u ovo doba godine uzima sve više maha. Poljočuvari intenzivno obilaze pošumljene delove u gradu i selima, ali i pored toga drvokradice uništavaju šumsku osnovu. Ovog leta i jeseni na meti su hrastovi na ulazu u grad kod nekadašnje fabrike “Livnica”.

 

 

 

 

 

 

-Već mesec i po dana intenzivno se ilegalno seku stabala. Drvokradicama su najinteresantniji hrastovi stari od 15 do 20 godina i posečeno je tridesetak stabala. Do sada smo zbog bespravne seče procesuirali desetak počinilaca. Deo njih dobilo je prekršajne, a deo krivične prijave od strane policije – istakao je Dragan Jevđević, poslovođa Poljočuvarske službe.

Da bi se pisala prekršajna ili krivična prijava neophodno je da poljočuvari zateknu počinioca na licu mesta.

-Kada zateknemo osobu u ilegalnoj seči počinioci reaguju različito. Ima nasilnih koji napadaju poljočuvare, pojedini beže i tada moramo da se dovijamo da ih zaustavimo. Odličnu saradnju imamo sa Policijskom upravom koja nam pomaže – dodaje Jevđević.

Poljočuvarska služba može da piše samo prekršajne prijave, a krivična dela su u nadležnosti policije. Ukoliko posečeno stablo ima zapreminu do jednog kubika to se vodi kao prekršaj, a preko ove kubikaže je krivično delo. Takođe, krivično delo je i seča plementih stabala bez obzira na kubikažu. Od prošle godine uvećane su kazne za bespravnu seču stabala.

-Za pekršaj koji mi procesuiramo kazna za počinioca je 25.000 dinara. Za krivična dela novčane kazne su daleko veće, a tu je i kazna zatvora. I pored toga ne mogu da kažem da je manje drvokradica i da su kazne delotvorne. Stabla seku uglavnom isti ljudi i sve u cilju prodaje – objašnjava naš sagovornik.

Stabla hrasta posađena su pre dvadesetak godina i služe kao prirodni filter.

-I ovom prilikom uputio bih apel građanima da nam jave kada vide da neko ulazi u šumice ili atar. Tada bi imali više uspeha – kaže Dragan Jevđević.

Osim parcele na ulazu u grad, na meti su i drva u takozvanoj šumici kod “Galada” i na Simićevom salašu dok su u selima najugroženije pošumljene površine u Bašaidu i Banatskom Velikom Selu. Podsetimo da su januara prošle godine na Simićevom salašu ilegalno posečena četiri stabla hrasta stara više od 50 godina godina. Takođe, prošle godine u oktobru na kupalištu Plava banja posečeno je 11 stabala sibirskog bresta starog 12 godina.