Besplatno učenje rumunskog jezika za nezaposlene

Regionalna privredna komora u Kikindi organizovaće besplatne časove rumunskog jezika za 60 Kikinđana koji se nalaze na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Cilj je da nezaposleni lakše dobiju posao kako u Rumuniji, tako i kod rumunskih poslodavaca u Srbiji, a projekat se finansira u okviru INTEREG programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije.
-Samim projektom planirano je da imamo četiri grupe od po 15 polaznika. Dve grupe časove će pohađati u decembru i januaru, a dve grupe u martu i aprilu. Obuka će se organizovati jednom nedeljno kada će biti organizovana četiri časa – istakao je Tibor Horvat, v.d. predsednik Regionalne privredne komore.


Ideja je da svaki polaznik odsluša najmanje 40 do 48 časova tokom kojih će nezaposleni naučiti osnove rumunskog jezika.
-Prednost prilikom odabira imaće nezaposleni. Ukoliko ne uspemo da ispunimo zacrtanu kvotu časove će moći da pohađaju i oni koji nisu na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Prednost ćemo dati mladima, ženama jer spadaju u ugrožene kategorije prilikom traženja posla, tu su i osobe koje su dugo na evidenciji nezaposlenih – kazao je Horvat.


Prilikom izbora kandidata Regionalna privredna komora sarađivaće sa Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, ali zainteresovani mogu da se jave i komori i ostave svoje podatke.
-Apelujem na sve da se prijave samo oni koji su spremni da odslušaju predavanja od početka do kraja. Prijavljivanje traje do 20. novembra – objasnio je naš sagovornik.
Predavači su profesori rumunskog jezika sa iskustvom.Svi koji prođu obuku dobiće sertifikat da su savladali osnove rumunskog jezika. Deo polaznika učestvovaće i na treningu koju će organizovati Privredna komora iz Temišvara. Kako ističe Horvat na nedavnom Sajmu zapošljavanja na kome su poslodavci iz Rumunije tražili radnike prijavio se veliki broj nezaposlenih, tako da će ova obuka biti značajna za nezaposlene koji bi radili u susednoj zemlji.