Besplatno pregledano 59 pacijenata

Odlukom Ministarstva zdravlja u bolnicama i kliničkim centrima u Srbiji organizovani su besplatni preventivni pregledi za sve građane bez obzira na to da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje. U kikindskoj Bolnici nije bilo gužve, tako da se nije dugo čekalo na pregled. Kako sve protiče uverio se i državni sekretar Ministarstva zdravlja docent dr Ferenc Vicko:
-Kako smo čuli od predstavnika kikindske Bolnice ovde se slične akcije organizuju već pet godina unazad što je za svaku pohvalu. Sve je proteklo u najboljem redu. Želimo da damo naglasak na preventivi, da edukativno delujemo na stanovništvo jer kod lekara treba doći onda kada naizgled nemate tegoba. Ulaganjem u preventciju i sprečavanjem bolesti zdravstveno stanje naših stanovnika biće na puno većem nivou.


Građani su na preventivnom pregledu mogli da saznaju koliki im je nivo šećera u krvi, urade EKG, izmere pritisak i posete internistu.
-Radili smo sa tri ekipe i uglavnom su na preglede dolazili stariji sugrađani. Bilo bi dobro kada bi na ovakve preglede dolazili mlađi koji nisu obuhvaćeni nekom terapijom – istakao je dr Jovan Jakonić, pomoćnik direktora Opšte bolnice.


Redovna kontrola opšteg zdravstvenog stanja presudna je u otkrivanju posebno kardiovaskularnih bolesti.
-Ovo je nastavak prakse koju mi sprovodimo već pet godina. Ministarstvo traži da se izađe u susret pacijentima kako ne bi dugo čekali na internistički pregled. Ovo je zapravo preslikana naša dijagnostička traka. Mi smo akcije organizovali u gradu i selima kada smo pregledali 4.300 pacijenata – rekao je dr Milovan Blažić, internista
U Bolnici je pregledano 59 sugrađana. Planirano je da se ovakve akcije organizuju svake tri nedelje.