Besplatni časovi rumunskog jezika za nezaposlene

Regionalna privredna komora u Kikindi organizuje besplatne časove rumunskog jezika Kikinđane koji se nalaze na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Polaznici, njih pedesetak, nadaju se da će na ovaj način brže doći do posla kako u Rumuniji, tako i kod rumunskih poslodavaca u Srbiji. Projekat se finansira u okviru INTEREG programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije u kom su partneri regionalne privredne komore Kikinde i Temišvara i Grad Kikinda.

-Planirane su dve grupe polaznika. Obuka će se održavati jednom ili dva puta nedeljno po četiri časa, da bi se ispunio fond od 48 časova – istakla je Lidija Šebek Petrović iz Regionalne privredne komore.

Partner na projektu je Trgovinsko-agrarna komora Županije Timiš. Predviđeno je da deo polaznika učestvovaće i na treningu koju će organizovati Privredna komora iz Temišvara.Oko pedesetak polaznika naučiće osnove rumunskog jezika. Prva grupa imaće obuku do kraja januara, a veliku pomoć pri odabiru polaznika pružila je Filijala NSZ. Vodilo se računa da se pruži šansa mladima i ženama, kao i samohranim roditeljima.

Predavači su profesori rumunskog jezika sa iskustvom.Svi koji prođu obuku dobiće sertifikat da su savladali osnove rumunskog jezika.