Besplatne knjige za osnovce

U okviru projekta Nabavka udžbenika u drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola, Ministarstvo prosvete planira da obezbediti besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta koje su škole izabrale da koriste u nastavi. Sredstva će biti obezbeđena za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog, sedmog i osmog razreda, u školskoj 2018/2019. godini. Plan je, kako je rekao predsednik Aktiva direktora Vitomir Radak, da se obuhvati što veći broj učenika osnovnih škola:

-Ova informacija je došla do škola, koje bi trebalo da do 19. marta završe proceduru i da sve podatke o potrebama za svoje učenike  dostave Ministarstvu. Bitno je reći da su tri kriterijuma, koje je potrebno ispoštovati. Prvo, da su roditelji primaci socijalne pomoći, drugi uslov za ostvarivanje prava je taj da je u porodici tri i više učenika. Da bi se to pravo ostvarilo takođe je potrebna potvrda. Treća mogućnost za ostvarivanje prava na besplatne udžbenike imaju i deca koja rade po individualnom programu.

Mladi koji stasavaju za ulogu roditelja suočavaju se sa činjenicom da ne mogu da isprate zahteve školstva kada su knjige i školski pribor u pitanju, pa je ovakvo angažovanje Ministarsta način da im se izađe u susret.

Prosečna cena kompleta knjiga za osnovnu školu se kreće od 7 do 12 hiljda dinara i nije mala stavka u budžetu roditelja. Ukoliko se ta cifra pomnoži sa brojem đaka u porodici, tome doda iznos potreban za sve ostalo što ide uz udžbenike, ovakva pomoć će roditeljima itekako dobro doći, mišljenja je Radak.