Besplatna pripremna nastava za matematiku u CSU

Po prvi put ove godine Centar za stručno usavršavanje Kikinda započeo je ciklus besplatnih časova matematike za maturante kikindskih škola koje u narednom periodu očekuje polaganje prijemnog ispita za fakultete.

Činjenica da ove časove neplaćaju a da privatni dvočas košta najmanje 1500 dinara, značajna je najpre za kućni budžet ali ima i svojih drugih prednosti, kao što je zadovoljstvo predavačima.

Ova nastava nam puno pomaže baš zato što su predavanja besplatna a dobri su profesori koji drže časove, kaže Nikola Joksimović, maturant kikindske Tehničke škole.

Polažemo uskoro i maturski ispit pa nam ovi časovi pomažu da se istovremeno spremimo i za maturski i za prijemni ispit. Sad kreću troškovi i oko maturske večeri i sve što može da umanji troškove je dobrodošlo, iskren je Bojan Sredić takođe maturant Tehničke škole.

Odlučila sam se za Farmaciju u Novom Sadu gde se na prijemnom polaže hemija i matematika. Ovi besplatni časovi puno znače ali pored toga idem na privatne časove iz hemije, kaže Ivana Gašić, gimnazijalka.

Sa učenicima će raditi tri profesora matematike: Danilo Borovnica, Ljubinka Rvović i Branka Knežević.

 

Mi se ovde ne možemo u potpunosti pripremiti za prijemni ispit i ovo je jedna vrsta pomoći, usmeravanja, gde će se neke učeničke nejasnoće razjasniti sa glavnim akcentom da rade kod kuće. Zadaci su teški i obimni. Radićemo po programu P1 za FTN Novi Sad a ponovićemo i gradivo iz cele srednje škole. Na njima je da dolaze sa konkretnim putanjima na koja ćemo davati odgovore, navodi Branka Knežević, profesorka matematike.

Namera CSU bila je organizacija pripremne nastave i iz hemije i biologije ali nažalost na poziv se nisu odazvali profesori ovih predmeta, iako je interesovanje učenika bilo značajno.

Najveći motiv nam je bio da deci pomognemo da upišu željene fakultete. Roditeljima je sigurno to jedan vid ogromnog izdatka. Male su razlike kada se podvuče crta između broja bodova studenata na budžetu i onih koji fakultet upišu kao samofinansirajući studenti. Takođe, želeli smo da okupimo decu srodnih fakulteta kako bi se sami kroz učeničku edukacu međusobno pomagali. Sigurno će ubuduće ovo biti jedna od prepoznatljivih aktivnosti Centra za stručno usavršavanje, ističe Dejan Karanović, direktor ove ustanove.

 

Besplatna nastava planirana je u maju i prvoj polovini juna i obuhvatiće ukupno 10 susreta u trajanju od sat i po vremena. Za ovaj ciklus predavanja prijavilo se 60 učenika.